19 24-inch full hd monitoren review: betaalbaar beeld

Ook voor een bescheiden prijs is er voor elk wat wils

Door


Voor gamers

Om de beste modellen voor games te vinden, keken we naar de testresultaten voor de op 20%-80%-20% grijs-grijs transitietest. Wanneer de reactietijden onder de 16 ms uitkomen voor deze gecombineerde reactie, is een scherm vermoedelijk voldoende snel om zonder ghosting snelle beeldovergangen weer te geven. Acht modellen voldoen hieraan.

De snelste als we kijken naar de optimale snelheid bij de responstijden is de op de vorige pagina ook al aangehaalde Benq BL2405HT, maar de simpele aan/uit overdrive biedt weinig nuance; met overdrive aan meten we een overshoot van maar liefst 17%, wat een gerede kans op artefacten inhoudt. Eigenlijk is de Benq RL2460HT het instap gamingmodel van dit merk; met maximale overdrive zet dit indrukwekkende tijden neer, maar de overshoot is dan onacceptabel hoog (104%); op de compromisstand houden de responstijden niet over, waardoor dit scherm wat ons betreft afvalt voor pc gaming. Echter, de RL2460HT is wel vermeldenswaard als optie voor console-gaming. Hiervoor biedt het namelijk een hdmi-uitgang, waarmee een tweede monitor kan worden aangesloten. Wie dan op een console een game als Streetfighter speelt samen met iemand anders, heeft zo een eigen scherm ter beschikking. Zo hoef je niet naast elkaar te zitten en kan je dus ook niet 'meekijken' wat de ander aan het doen is. Benq stelt dat deze oplossing gegarandeerd geen enkele vorm van vertraging introduceert, zoals die bij gebruik van een hdmi-splitter wel kan optreden. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan dit scherm, met gemiddeld ruim 200 euro is het een van de duurdere modellen.

BenQ RL2460HT
Bij de Benq RL2460HT zien we bij maximale overdrive een overshoot van maar liefst 104% - maar beschikt wel over een hdmi-uitgang om twee spelers in een console game elk een eigen scherm te bieden.

Terug naar de wereld van het pc-gamen. De Iiyama G-Master GE2488HS-B2 doet het beter dan beide Benqs, met nog altijd zeer snelle responstijden en een alleszins acceptabele 7% overshoot in de optimale overdrive-stand. Dit scherm heeft verder behoorlijk goede uniformiteit en kijkhoeken, prima contrast en een heel redelijke kleurweergave. Bovendien heeft het Freesync met een range van 47-75Hz en is de prijs prettig laag, je hebt hem voor minder dan 150 euro.

Iiyama G-Master GE2488HS-B2
De Iiyama G-Master GE2488HS-B2  is een prima optie als je een voordelige gamingmonitor zoekt.

Verder vermeldenswaard is hier de Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP, een wat duurder model met een ergonomische voet en een maximale verversingsfrequentie van 75 in plaats van 60 Hz en een uitstekend contrast dankzij het gebruikte AMVA-paneel. De overshoot is aan de hoge kant, maar het scherm heeft wel displayport en goede kijkhoeken. Het andere model met Freesync, de LG 24MP68VQ, heeft een wat grotere range van 40 tot 75Hz. De responstijden liggen echter een stuk hoger, evenals de overshoot. Hoewel dit scherm het qua kleurweergave en kijkhoeken niet slecht doet, is de kleurtemperatuur wel erg laag. Bovendien levert LG niet eens een digitale videokabel mee, terwijl de prijs hoger uitvalt dan die van de Iiyama GE2488HS-B2. 


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*