19 24-inch full hd monitoren review: betaalbaar beeld

Ook voor een bescheiden prijs is er voor elk wat wils

Door


Ergonomie

Om ons niet geheel duidelijke reden hanteren de meeste monitorfabrikanten het uitgangspunt dat beeldschermen met een verstelbare, ergonomische voet ‘zakelijke’ modellen zijn, terwijl exemplaren met een eenvoudige steun waarop het paneel alleen kan kantelen voor consumenten zijn. Raar natuurlijk, want ook thuis is een verantwoord ingerichte werk- annex entertainmentplek wel zo aangenaam. In ons testveld hebben welgeteld vijf modellen een in hoogte verstelbare voet. Vier daarvan zijn ook duidelijk duurder dan gemiddeld, alleen de Benq BL2405HT valt positief op met een gemiddelde prijs van 159 euro. Helaas ontbreekt dan wel een digitale videokabel en ook verder weet deze Benq met zijn tn-paneel weinig punten te scoren in de testresultaten; alleen de uniformiteit is opvallend goed.

Van deze vijf heeft de Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP erg goede papieren qua basiseigenschappen: displayport, maximaal 75Hz verversingsfrequentie, een usb 2.0 hub. Dankzij het amva-paneel heeft hij met afstand het beste contrast en zwartwaarde; ook de uniformiteit van wit valt positief op. De kleurtemperatuur en de sRGB-dekking zijn redelijk, maar de kleurechtheid is niet de beste. Overigens heeft de Iiyama als enige geen aparte sRGB-modus, maar zoals we al meldden voegt die modus bij de modellen in deze test die dat wél hebben, weinig toe. De prijs is met gemiddeld 189 euro heel schappelijk.

Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP
De Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP is niet alleen volledig verstelbaar, maar ook lekker compleet qua uitrusting.

Een goede tweede is de Asus BE249QLB, eveneens voorzien van displayport en een usb 2.0 hub, en een ips-paneel met bijzonder goede kijkhoeken. De verzadiging is echter niet geweldig, evenals de kleurechtheid. Wel is het een prettig zuinig scherm. Helaas is het erg aan de prijs, gemiddeld kost het ruim 235 euro.

ASUS BE249QLB
Asus prijst zichzelf met de BE249QLB uit de markt.

De AOC i2475PXQU is vermeldenswaard vanwege de zeer complete voorzieningen qua aansluitingen: alles zit erop, inclusief displayport en usb 3.0. Dit model onderscheidt zich in de testresultaten echter eigenlijk alleen door de relatief grote dekking van het sRGB-bereik (98,5%) – contrast, uniformiteit, en kleurechtheid houden niet over.

AOC I2475PXQU
De AOC i2475PXQU is heel compleet, maar afgezien van de grote sRGB-dekking vallen de prestaties wat tegen.  


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*