Workshop SSD upgrade: Geef je laptop een tweede leven

Test: prestatiewinsten tot ruim een factor 5 liggen in het verschiet

Door


Upgraden deel 1: data overzetten

Het eerste deel van het upgrade proces is het overzetten van alle data van de harde schijf naar de SSD. Onderstaande video toont hoe dat in z’n werk gaat, daar onder laten we het stap-voor-stap zien aan de hand van screenshots.

Samsung heeft eigen software beschikbaar om data van een harde schijf naar een SSD te kopiëren. Samsung Data Migration kun je hier downloaden. Aangezien wij de laptops in dit artikel voorzagen van een Samsung SSD 750 laten we hieronder zien hoe de migratie met deze software in z’n werk gaat. Kies je voor een ander merk SSD’s, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de gratis Minitool Partition Wizard software. Een stap-voor-stap handleiding daarvan publiceerden we eerder al hier.

Download de Samsung software en installeer deze. Sluit daarna de SSD aan op de USB-naar-Serial ATA kabel en prik deze in een USB-slot van je laptop. Heeft je laptop USB 3.0, kies dan voor zo’n USB 3.0 aansluiting, zodat het een stuk sneller gaat! Bij de meeste oudere laptops zal die niet aanwezig zijn, en moet je hier nog even geduld hebben.

Start daarna de Samsung Data Migration software op en klikt op Start. In het volgende scherm zie je de bron- en doelschijf. De software kiest direct de bestaande harde schijf als bron en de nieuwe, lege SSD als doelschijf. In het overzicht zie je ook direct hoe vol de harde schijf is en hoeveel lege ruimte er uiteindelijk op de SSD zal zijn. Klik nu nogmaals op start. De melding dat alle data op de doelschijf (de SSD) wordt verwijderd kun je uiteraard ter kennisgeving aannemen, aangezien de SSD leeg is. Het proces van data kopiëren begint nu en kan makkelijk meerdere uren duren. Zodra alle data gekopieerd is wordt die ook nog eens automatisch geverifieerd, zodat het 100% zeker is dat alle data op de SSD identiek is aan die op de harde schijf. 

En het kopieëren is dan klaar! Je kunt de laptop uitzetten en de SSD afkoppelen. Het vervangen kan dan beginnen...


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Samsung 750 Evo 120GB

SSD, 120 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Samsung 750 Evo 250GB

SSD, 250 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Samsung 750 Evo 500GB

SSD, 500 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*