Workshop SSD upgrade: Geef je laptop een tweede leven

Test: prestatiewinsten tot ruim een factor 5 liggen in het verschiet

Door


Upgraden deel 2: vervangen

Is de data van de harde schijf overgezet naar de SSD, dan is het tijd om te gaan schroeven. Zoals twee pagina’s terug ook al vermeld, in de meeste gevallen zit de harde schijf bij een laptop onder een apart klepje aan de onderkant. Er zijn echter uitzonderingen waar de schijf wat ingewikkelder verstopt is. Zoek dus vooral even vooraf via YouTube of Google op je laptoptype plus de term “SSD upgrade”. Onderstaande video als ook het stappenplan met foto’s daaronder geven een beeld van hoe de upgraden in de meeste gevallen in z’n werk gaat.

Voordat je begint: zorg ervoor dat je laptop helemaal uit staat; kies bij Windows dus voor afsluiten en niet voor slaapstand. Om helemaal zeker te zijn dat je laptop uit staat, kun je het beste ook de batterij verwijderen voordat je verder gaat (indien mogelijk).

Bij 9 van de 10 laptops zit de harde schijf zoals gezegd onder een klepje aan de onderkant. Draai je laptop dus om, zoek het klepje met een harde schijf symbooltje en schroef dit los. Heb je alle schroeven los, dan kan de klep verwijderd worden. Vaak haakt deze met plastic palletjes vast; een tip om deze eenvoudig los te krijgen is even een oude bankpas er tussen zetten.

Is diit klepje verwijderd, dan moet de harde schijf los geschroefd worden. De precieze manier hoe de harde schijf vastzit verschilt per laptop, maar meestal zit deze in een omhulsel dat eerst losgeschroefd moet worden, waarna de harde schijf een halve centimeter verschoven kan worden om uit de aansluiting te komen. Daarna kun je hem eruit pakken.

De harde schijf moet vervolgens uit het omhulsel geschroefd worden en met dezelfde schroeven kun je de SSD weer in het omhulsel plaatsen. Let hierbij op dat je de connector van de SSD op exact dezelfde plek hebt als waar die bij de harde schijf zat.

Je kunt de SSD nu weer in de connector schuiven, vast schroeven en daarna de klep terugplaatsen en vastschroeven. Een kind kan de was doen!

Is het omschroeven gelukt? Zet je laptop weer aan en geniet van het prestatieverschil! Nog een tip: de harde schijf die je nu over hebt bevat natuurlijk nog steeds de exacte inhoud van je laptop op het moment van upgraden. Het is een goed idee om deze schijf te bewaren als back-up van je documenten en andere bestanden tot nu toe. Wat je ook kunt doen is een lege 2,5” harde schijf behuizing kopen en de disk als externe schijf gebruiken.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Samsung 750 Evo 120GB

SSD, 120 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Samsung 750 Evo 250GB

SSD, 250 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Samsung 750 Evo 500GB

SSD, 500 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*