Workshop SSD upgrade: Geef je laptop een tweede leven

Test: prestatiewinsten tot ruim een factor 5 liggen in het verschiet

Door


Inleiding

Heb jij een laptop die niet vooruit te branden is? Het apparaat opstarten duurt al minutenlang en iedere handeling die je daarna wil doen neemt ook een eeuwigheid in beslag? Daar is gelukkig iets aan te doen! Met een SSD-upgrade kun je een bestaande, oudere laptop omtoveren tot een racemonster. Aan de hand van vier laptops van vier tot zeven jaar oud en een stapel Samsung 750 serie SSD’s laten we zien wat zo’n SSD-upgrade in de praktijk oplevert én hoe simpel het is om die uit te voeren. De resultaten zijn verbluffend: sommige taken gaan ineens 5x zo snel!


Dat de tablet de afgelopen jaren de huiskamer heeft overwonnen, komt niet alleen door de vele nieuwe toepassingen die deze apparaten bieden, maar vooral ook omdat meer en meer mensen taken waarvoor ze vroeger hun laptop of desktop-pc gebruikten nu op een tablet doen. De reden? Even snel een website bezoeken, een e-mailtje lezen of een foto bewerken gaat op een tablet nu eenmaal sneller dan op de gemiddelde laptop die in een Nederlandse huishouden bezit. Toch moeten zelfs de grootste tablet-fans toegeven dat het tikken van een e-mail eigenlijk prettiger gaat met een echt toetsenbord en het bewerken van een foto met een muis, zaken die een tablet mist. Omdat een gemiddelde tablet véél responsiever is dan de gemiddelde, zeker de wat oudere laptop, geniet deze toch bij menigeen de voorkeur. Hoe komt dat? De belangrijkste reden: veel laptops, zeker de oudere en ook moderne instapmodellen, maken gebruik van een conventionele harde schijf, terwijl tablets flashgeheugenchips hebben voor dataopslag. Die zijn nu eenmaal een stuk sneller. Bij laptops en PC’s worden dan ook een stuk sneller door de harde schijf te vervangen door een SSD, die ook gebaseerd is op flashgeheugenchips.

Kenners weten dat, en hoeven we ook niet uit te leggen dat die vervanging in de meeste gevallen een fluitje van een cent is, doordat SSD’s hetzelfde fysieke formaat hebben als conventionele harde schijven en op identieke wijze worden aangesloten en aangestuurd. Toch blijven nog heel wat mensen aanmodderen met een ouderwetse, trage harde schijf in hun laptop. Reden voor ons om nog eens te laten zien hoeveel prestatiewinst je kunt boeken door deze te vervangen door een SSD én te laten zien hoe je dat in de praktijk doet.


Wij voorzagen een viertal oudere laptops van Samsung 750 serie SSD's om te analyseren wat het effect is.

Bij Hardware.Info testen we natuurlijk SSD’s aan de lopende band, maar we doen dat altijd met testsoftware draaiend op state-of-the-art en “schone” systemen. Om eens te bekijken wat het overstappen van een harde schijf naar een SSD in de praktijk nu echt oplevert, doken we bij vrienden en kennissen een viertal laptops op, die al jaren intensief in gebruik zijn en dus allesbehalve een schone Windows-installatie hebben. De laptops variëren van drie tot zeven jaar oud en kostten bij aanschaf tussen de 450 en 700 euro.

We voorzagen deze laptops van een SSD uit de Samsung 750 serie. Deze SSD’s bieden een relatief lage prijs per gigabyte en zijn juist daardoor ideaal voor het upgraden van bestaande machines. Een exemplaar met 500 GB opslagcapaciteit koop je tegenwoordig al voor minder dan 150 euro. Als je bedenkt dat de meeste laptops van een paar jaar oud een harde schijf met een gelijke of zelfs lagere opslagcapaciteit hebben, is een dergelijke SSD een perfecte upgrade. Heb je geen behoefte aan zoveel ruimte en heeft je oudere laptop toch een kleinere harde schijf, dan kun je natuurlijk nog geld besparen door een 250 GB SSD te nemen.

Met de laptops voerden we diverse tests uit, vóór en na de SSD-upgrade. Onder andere maten we de opstarttijd, de tijd om Word te starten en de tijd benodigd om complexe software te installeren. De resultaten vind je op de volgende bladzijdes, maar onderstaande video, waarin we opstarttijd tonen van de vier laptops voor en na de SSD upgrade geeft al direct een uitstekend beeld van het effect. Een versnelling van ruim een factor 3, van bijvoorbeeld bijna drie minuten naar veel minder dan een minuut, is geen uitzondering.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Samsung 750 Evo 120GB

SSD, 120 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Samsung 750 Evo 250GB

SSD, 250 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Samsung 750 Evo 500GB

SSD, 500 GB, Serial ATA 600, Samsung MGX (S4LN062X01), 540 MB/s, 520 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*