Benq Zowie XL2735 en XL2540 review: gaming monsters

Voor veeleisende gamers en e-sporters

Door


Conclusie

Het komt niet vaak voor dat we zoveel woorden besteden aan een monitor. Goed, met deze bespreking van de Benq Zowie XL2735 en de Zowie XL2540 hebben we er feitelijk twee behandeld, maar dan nog - wie de pakweg 5000 woorden van het begin tot hier heeft doorgenomen: respect, en hopelijk is ook duidelijk waarom we meer hebben neergepend dan gebruikelijk.

Benq bewandelt met deze monitoren een vooralsnog unieke weg in gaming-monitoren-land, want het merk richt zich heel uitdrukkelijk op de meest veeleisende gebruikers. Het kiest expliciet voor tn-techniek omwille van de snelheid (ook al is moederbedrijf AUO hofleverancier van de door de concurrentie gebruikte snelle ahva-panelen op basis van ips-techniek), en richt de gekozen panelen zo af, dat ze niet eens als allersnelste uit tests komen. In plaats daarvan kiest het voor enerzijds innovatie om door een deel van de veeleisende doelgroep verafschuwde sample-and-hold motion blur tegen te gaan, anderzijds voor een state-of-the-art paneel met native 240Hz dat veel meer beelden per seconde kan weergeven dan andere schermen met op papier nog kortere responstijden. Beide zaken laten zich vooralsnog lastig door ons testen, al zijn we uiteraard hard bezig om daar verbetering in aan te brengen.

De prijzen zijn verre van bescheiden, maar Benq heeft wel duidelijk alles uit de kast getrokken om de die-hard e-sporter te overtuigen. Op basis van wat we dit jaar op Dreamhack hebben gezien, slaat de boodschap bij die kern doelgroep zeker aan. De vraag is of ook de gamer die op een wat minder extreem niveau speelt overtuigd wordt. Gaming monitoren zijn al niet goedkoop, en de concurrentie neemt alleen maar toe nu ook AOC, LG en Samsung zich vol op deze markt hebben gegooid. Wat dat betreft is de duidelijke focus van Benq met de acquisitie van Zowie vermoedelijk een goede zet.

Voor ons moet gelden dat we kijken naar het product en dan hebben we bij beide toch een voorbehoud. De XL2735 belooft een soepeler ervaring, maar het verschil is niet zo groot dat elke proefpersoon overtuigd werd, ook al konden we de werking uiteindelijk duidelijk waarnemen. Desalniettemin is de scanning backlight DyAc-techniek zonder meer innovatief te noemen - en bijna uniek in de markt. De XL2540 is een echte technische verbetering, die - als je eenmaal weet waarop je moet letten, en zeker wanneer je een door de wol geverfde CS:GO 'twitch' gamer bent kan je de extra beelden per seconde waarderen. Daar moet je dan wel flink voor in de buidel tasten, want een 144Hz full hd monitor heb je voor iets meer dan de helft van deze vraagprijs al.

Onder de streep belonen we de Benq Zowie XL2735 met een Hardware.Info Innovation award; voor de XL2540 is er de Ultimate Product award, want op dit moment is het zonder twijfel de ultieme FPS monitor.


Benq Zowie XL2735


Benq Zowie XL2540

 


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

BenQ Zowie XL2540

24.5 inch, 1920x1080, 90 ppi, TN, AMD FreeSync, 240 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 400 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews

BenQ Zowie XL2735

27 inch, 2560x1440, 109 ppi, TN, 144 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 270 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

649,99 €

gem. 649,99 €
2 shops, 1x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*