Benq Zowie XL2735 en XL2540 review: gaming monsters

Voor veeleisende gamers en e-sporters

Door


Benq XL2735

Om met het oudere scherm van de twee te beginnen; de Benq XL2735 werd in september geïntroduceerd en is een 27-inch model met een resolutie van 2560x1440 pixels, oftewel (w)qhd. De combinatie van resolutie en diagonaal is goed voor een pixeldichtheid van 110 ppi, prettig scherp en handig voor gamers die altijd 144 beelden per seconde willen ervaren, zelfs als dat betekent dat de resolutie wordt teruggebracht naar 1280x720: dat is exact een kwart en schaalt dus pixelperfect. Het scherm biedt overigens de mogelijkheid om meerdere resoluties ook zonder schaling te tonen, waarbij de niet-gebruikte beeldpunten dus zwart blijven. Dat is een functie die door professionele gamers, e-sporters, wordt gewaardeerd.

BenQ Zowie XL2735

De XL2735 maakt gebruik van een tn-paneel. Dit is een interessante keuze, want steeds meer fabrikanten kiezen voor een paneel op basis van ips-techniek, vanwege de doorgaans betere kleurweergave en fraaiere kijkhoeken. Benq stelt zich echter op het standpunt dat voor gamers snelheid boven alles gaat, en de karakteristieken van 'twisted nematic' panelen zijn op dat vlak ontegenzeggelijk onovertroffen. 

Wat de XL2735 onderscheidt van het merendeel van de andere 144Hz wqhd-monitoren op de markt is een techniek die Benq 'DyAc' noemt, wat een afkorting is voor 'Dynamic Accuracy', wat weer een marketingaanduiding is voor een zogenaamd scanning backlight. Dat houdt in dat de achtergrondverlichting van het tn-paneel zichzelf uit- en weer inschakelt met een frequentie die overeenkomt met die van het aangeleverde signaal. We hebben aardig doorgevraagd over hoe dat nu precies werkt, maar in veel details wilden de mensen van Benq niet treden. Het werkt in elk geval deels anders dan de anti-ghosting techniek die het eerder toepaste in diverse modellen en ook anders dan ULMB, de van Nvidia Lightboost afgeleide techniek. Het basisprincipe is hetzelfde: het backlight wordt synchroon met het getoonde signaal een groot aantal keren per seconde gedimd. Hierdoor wordt de 'sample-and-hold' eigenschap van lcd-technologie (deels) gecompenseerd en ervaar je het scherm als gebruiker meer zoals je dat bij een klassieke beeldbuis zou doen, waar de pixels ook niet continu verlicht worden. Hier onder zie je twee filmpjes die Benq heeft gemaakt om het effect te laten zien.

We hebben zelf ook de nodige tijd doorgebracht om te kijken of we dit konden reproduceren, maar het bleek niet eenvoudig om een reproduceerbare situatie te vinden in een game waarin het voordeel overduidelijk zichtbaar was. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Diverse redacteurs, waaronder zowel gamende als niet-gamende, hebben het scherm gebruikt en vergeleken met een 'gewone' 144Hz wqhd-monitor, met wisselende indrukken - maar bij situaties met bewegende objecten met een relatief laag contrast is het zeker zichtbaar. Ook wanneer we DyAc uit- en weer aanzetten is er verschil zichtbaar. Hoe gevoelig iemand is voor de motion blur door sample-and-hold varieert per persoon, en vermoedelijk is de echte meerwaarde pas bij langere tijd gebruik merkbaar. Vooralsnog stellen we ons op het voorzichtige standpunt dat het effect beperkt merkbaar is.

BenQ Zowie XL2735

Naast DyAc heeft Benq meer gedaan om het scherm voor gamers aantrekkelijk te maken. Het staat op een in hoogte verstelbare voet, waarbij je met een schuifje de hoogte die voor jou ideaal is kunt aangeven. Bij verstellen kan je die zo altijd eenvoudig terugvinden. Het is een slimme kleinigheid die we op steeds meer gaming monitoren aantreffen. Ook kan je het paneel draaien, kantelen en roteren, wat zeer soepel gaat dankzij de hoge kwaliteit scharnieren die zijn gebruikt. Meer onderscheidend zijn de 'oren' van het scherm. Benq noemt dit Shield - een afscherming van de omgeving. Naar eigen zeggen is deze toevoeging ontwikkeld in samenspraak met e-sporters, die geen enkele vorm van afleiding willen waarnemen. De verstelbare flappen kan je op de monitor vastschroeven en moeten ervoor zorgen dat je gefocust blijft op het beeld. De trend van dunnere randen gaat wat Benq betreft dus expliciet niet op. Over de randen gesproken, die zijn van mat plastic gemaakt, zodat het paneel er niet storend in reflecteert. Benq maakt er apart melding van, maar heel eerlijk: dat zien we bij heel weinig beeldschermen, of ze nu voor gaming ontworpen zijn of niet. 

  • BenQ Zowie XL2735
  • BenQ Zowie XL2735
  • BenQ Zowie XL2735
  • BenQ Zowie XL2735

Wel handig is de uittrekbare houder om een headset aan op te hangen, die heeft Benq kunstig verwerkt in een uitstulping die ook twee usb 3.0-aansluitingen en audio in- en uitgangen herbergt. Die zitten dus meer onder handbereik dan je doorgaans gewoon bent. Wat ons betreft is en blijft de beste 'extra' van Benq toch de S Switch, oftewel de via mini-usb aan te sluiten 'puck' waarmee je snel kan wisselen tussen scherminstellingen en signaalbronnen. Voor het bedienen van de functies van de monitor is dit veruit te prefereren boven gepriegel met onduidelijk gelabelde knopjes die verborgen zijn in de rand van het paneel. Naast de genoemde aansluitingen beschikt het scherm over twee hdmi-ingangen, displayport 1.2 en dual-link dvi.

Verder biedt Benq in de XL2735 een aantal voor gamers ontwikkelde mogelijkheden om de schermweergave bij te stellen om een tactisch voordeel in bepaalde games te behalen. De bekende Black Equalizer zorgt ervoor dat je de helderheid van donkere delen kunt opwaarderen om zo sneller tegenstanders te zien. Dat gebeurt zonder dat heldere delen en middentonen helderder worden, waardoor details daarin behouden blijven. Op maximale instelling ziet het beeld er desalniettemin behoorlijk flets uit als je dit doet, maar dat is niet te vermijden. Deze functie treffen we overigens in meer gaming monitoren aan. De Color Vibrance instelling is vooralsnog wel uniek voor Benq en geeft je de mogelijkheid om in 20 stappen de kleurintensiteit en het contrast aan te passen, wederom met als doel details naar voren te brengen. Hiermee kan je ook deels het effect van de Black Equalizer compenseren, maar voor de kleurechtheid doet het natuurlijk weinig goeds. In het menu kan je zelf meerdere presets naar eigen smaak definiëren en die met de usb-schakelaar direct oproepen.

Al bij al is de XL2735 een zeer doordacht scherm. Vermeldenswaard is de relatief kleine 'footprint' oftewel de ruimte die de voet op het bureau inneemt. Omdat e-sporters de neiging hebben zo dicht mogelijk op het scherm te willen zitten en het toetsenbord en muis dan toch nog een plekje moeten krijgen, is het van belang dat de voet compact blijft. Dat brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee voor de stabiliteit, maar de XL2735 staat desondanks als een huis - de verzwaarde bodemplaat draagt daaraan bij, al betekent dat wel een hogere kost- en transportprijs. Het moge in elk geval duidelijk zijn dat de stevige vraagprijs van deze monitor zijn redenen heeft, zowel qua technische innovatie als qua fysieke uitvoering.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

BenQ Zowie XL2540

24.5 inch, 1920x1080, 90 ppi, TN, AMD FreeSync, 240 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 400 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews

BenQ Zowie XL2735

27 inch, 2560x1440, 109 ppi, TN, 144 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 270 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

499,00 €

gem. 545,95 €
3 shops, 3x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*