Benq Zowie XL2735 en XL2540 review: gaming monsters

Voor veeleisende gamers en e-sporters

Door


Gaming: responstijd en inputlag

Feitelijk is dit natuurlijk waar het je om te doen is als je een gaming monitor zoekt: de snelheid. We onderwierpen zowel de Benq Zowie XL2735 als de XL2540 aan een reeks tests om beide te meten. Omdat die tests als jaren onveranderd zijn, hebben we ook lekker wat vergelijkingsmateriaal. Voor wie direct naar deze pagina doorskipte: blauwe balkjes zijn 1920x1080-monitoren, rode zijn 2560x1440-modellen, de XL2735 is paars en de XL2540 is geel. 

Als je alle grafieken wilt doorspitten: we tonen zowel rise als fall tijd afzonderlijk, alsmede de gecombineerde waardes. Daarbij laten we ook nog de maximale en de optimale overdrive resultaten zien. De optimale overdrive waardes zijn gecombineerde rise/fall responstijden van 16 ms of lager met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld, met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

Zonder overdrive actief zijn de schermen van Benq duidelijk snel, maar staan ze (net) niet in de top-10. Ook bij maximale overdrive is dat niet het geval, maar eerlijk is eerlijk: de gemeten snelheden zijn meer dan voldoende om 144 beelden per seconde te tonen. Voor de XL2540 meten we bij max overdrive voor een enkele transitie rise 4,2 ms. Delen we 1000 door 240, dan komen we op 4,16 ms - zo lang mag het wisselen van een beeld duren om de refresh rate te halen. Het is dus mogelijk. Bij grijs-grijs overgangen zien we 4,9 ms: eigenlijk net iets te lang. In theorie is ghosting dus denkbaar, in de praktijk is het zeer de vraag of je dat gaat zien. Ons lukt het in elk geval niet. Bij maximale overdrive vertoont de XL2540 wel een forse overshoot, 31%. Enige mate van artefacten zullen zich dan ook wel voordoen. Naar onze mening kan je de overdrive beter een standje terugzetten (naar 'high') - dan komen we uit op 4,8 ms voor een enkele (rise) transitie, en minimale overshoot. 

Natuurlijk zal je je afvragen waarom al die andere schermen met kortere responstijden dan geen betere keuze zijn. Heel simpel: die laten elk beeld gewoon langer zien. Het staat er wel sneller, maar ook langer - de XL2540 toont dan alweer een nieuw beeld (mits aangeleverd door de videokaart). Responstijden zijn dus maar een deel van het verhaal.

Kijken we naar de XL2735, dan moeten we allereerst vermelden dat we deze tijden alleen konden meten door de DyAc-functie te deactiveren in het systeemmenu, na speciale instructie van Benq. Standaard is dat niet mogelijk. Benq stelt ook dat deze resultaten niet per se representatief zijn - maar wij willen graag vergelijken en je hebt zo in elk geval een basisidee van de snelheid. De ervaren snelheid is beslist nog beter, doordat motion blur in mindere mate aanwezig is dan bij concurrenten zonder scanning backlight. Sowieso zien we zeer respectabele responstijden, die nog hoger uitkomen bij de optimale instelling dan bij de XL2540. Maar wederom dus het voorbehoud dat het grotere scherm per definitie nooit meer dan 144 beelden per seconde kan produceren, waar de XL2540 dat dus wel kan.

Reactietijd standaard

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

Input lag

Bij de input lag metingen zagen we opmerkelijk genoeg een (hele lichte) input lag bij de XL2540 - maar die is weggenivelleerd zodra het hele beeld getoond is. Dat geldt ook voor de XL2735 - er is pakweg 4 ms achterstand op de snelste concurrenten, maar wanneer het hele beeld staat, valt dat weg. Bij dat scherm heeft de reden vrijwel zeker iets te maken met het aanpassen van het binnenkomende signaal aan de frequentie van het paneel. Bij de XL2540 durven we niet te zeggen wat er aan de hand is. Wat we wel durven stellen is dat dit verschil wellicht meetbaar is, maar zeker niet merkbaar. In vergelijking met een crt is het verschil ook te klein om vast te leggen. 

 


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

BenQ Zowie XL2540

24.5 inch, 1920x1080, 90 ppi, TN, AMD FreeSync, 240 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 400 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews

BenQ Zowie XL2735

27 inch, 2560x1440, 109 ppi, TN, 144 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 270 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

649,99 €

gem. 649,99 €
2 shops, 1x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*