High static pressure casefans test: de beste 120mm en 140mm fans voor je radiator of CPU-koeler

Welke ventilators moet je hebben voor een hoge statische druk?

Door


Inleiding

Veel fabrikanten van casefans hebben een apart aanbod van ventilatoren met een hoge statische druk. Deze 'high static pressure' fans kunnen lucht makkelijker door kleine openingen heen duwen, waardoor ze ideaal zouden zijn voor montage op CPU-koelers of waterkoelingradiators. Maar wat zijn de beste opties?


Er zijn ruwweg twee manieren om de prestaties van casefans te meten. Je kunt kijken naar de hoeveelheid airflow die een fan produceert, oftewel de hoeveelheid lucht die hij weet te verplaatsen. De hoeveelheid statische druk laat zien met welke kracht dat gebeurt. Een casefan die veel lucht kan verplaatsen, maar waarvan de luchtstroom nauwelijks door een radiator heen komt, is minder nuttig voor een dergelijk doeleinde. Als gevolg van een hoge statische druk is de geproduceerde luchtstroom vaak ook gerichter, waardoor er in de markt een onderscheid bestaat tussen 'airflow' fans voor een wijde luchtstroom door je behuizing en 'static pressure' fans voor montage op bijvoorbeeld waterkoelers.

Noiseblocker NB-eLoop 140mm 1400RPM

Onze huidige testmethode voor ventilatoren bestaat uit tests mét en zonder radiator. Zo kunnen we eenvoudig zien hoeveel airflow er verloren gaat bij het passeren van een radiator. Voor de 120mm-fans gebruikten we een Corsair H80-waterkoeler, terwijl we de lucht bij 140mm-fans door een NZXT Kraken X41-koeler lieten stromen. Een uitgebreide beschrijving van onze testprocedure vind je op de volgende pagina.


Vergelijken

In deze review besproken 144 producten

  Meer producten (144)  

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*