Game capture & streamingapparaten review: 10 capturekaarten getest

De beste manier om te streamen of op te nemen

Door


Test

Voor de test hebben we om te beginnen een lossless video opgenomen in Tom Clancy’s The Division, op een resolutie van 1920x1080 pixels met Ultra settings (met AA uitgeschakeld) en 60 fps. Vervolgens hebben we deze afgespeeld en met alle capturekaarten hiervan een video opgenomen op met bitrates van 10 Mbps en 60 Mbps (voor zover mogelijk). Helaas bleken de apparaten niet frame-accurate te zijn, waardoor we geen objectieve criteria zoals PSNR of SSIM konden gebruiken voor de beoordeling van de kwaliteit. In plaats daarvan hebben we een subjectieve beoordeling gedaan, waarbij we ook hebben gekeken naar individuele frames. Naast de beeldkwaliteit hebben we zoals gezegd ook gemeten wat de processorbelasting en het geheugengebruik zijn wanneer de producten aan het opnemen zijn.

We hebben tien capturekaarten getest: twee van Elgato, Hauppauge, Avermedia en Startech, en een van Razer en Terratec. Deze zullen we per merk beschrijven. Met uitzondering van de Startech PEXHDCAP60L, een PCI-Express insteekkaart, zijn het allemaal externe USB-apparaten. Over het algemeen zijn ze bedoeld om met een tweede PC te gebruiken, maar er zijn er ook drie die onafhankelijk kunnen opnemen op een USB-stick of SD-kaartje. Vrijwel alle kaarten maken gebruik van een HDMI ‘pass-through’: ze moeten tussen de videokaart en monitor van het eerste scherm geplaatst worden, waarna er een USB-kabel gaat naar het tweede systeem met het beeldsignaal.

De meeste consoles werken gewoon met capturekaarten, zolang je HDCP maar uitzet (wat wel betekent dat je geen Blu-rays of DVD’s kan afspelen). Een uitzondering hierop is de Sony Playstation 3, waarvan de HDMI-uitgang door zijn HDCP-instellingen moeilijk te gebruiken is met een extern capture-apparaat. Op veel van de apparaten zien we daarom een speciale AV-ingang die bedoeld is voor deze console. Dit kan je zien in de specificaties.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*