Game capture & streamingapparaten review: 10 capturekaarten getest

De beste manier om te streamen of op te nemen

Door


Elgato HD60 / HD60S 

Ook Elgato participeert in de test met twee capturekaarten: de HD60 en HD60S. Beide apparaten kunnen 60 fps opnemen en streamen. De verschillen zitten in details; zo verschillen de interface en aansluiting: de HD60 heeft een micro-usb 2.0-aansluiting, de HD60S heeft een usb 3.0 Type-C connector. Aan de kant van de PC is de meegeleverde kabel overigens wel gewoon Type-A.

De twee apparaten verschillen ook qua mogelijkheden. De HD60S ondersteunt ‘Instant Gameview’, waarbij je zonder vertraging kan zien wat er op dat moment gestreamd wordt. Bij de HD60 is dit niet het geval, deze beschikt wel weer over ‘Master Copy’, een voorziening waarmee een versie van de stream met hogere kwaliteit wordt opgeslagen voor bijvoorbeeld Youtube.

Elgato Game Capture HD60
De Elgato HD60 biedt als enige kaart in de test de mogelijkheid om tijdens het streamen een kopie met hogere bitrate op te slaan.

Streamen en opnemen worden mogelijk gemaakt met de meegeleverde Game Capture HD software. Zodra dit wordt opgestart, begint het al stilletjes met het opnemen van het beeld. Voor het streamen heeft Game Capture HD standaard heel wat overlays waar je uit kan kiezen, die gebruiksvriendelijk en makkelijk geselecteerd en aangepast kunnen worden op het hoofdscherm.

Verder heeft Game Capture HD nog enkele kleine, maar interessante eigenschappen. Zo is het mogelijk om een titel, game en beschrijving op te geven voor een opname. Bewerken is ook mogelijk, maar zoals overal zijn de opties daarvan erg beperkt.

Het CPU-gebruik is bij de HD60S vele malen hoger dan bij de HD60. Dit komt doordat de HD60 een ingebouwde encoder heeft. Vandaar ook dat hij de eerder genoemde Master Copy feature heeft: dankzij deze encoder kan je dezelfde video tegelijkertijd encoderen.

De Elgato’s zijn de enige apparaten in de test die niet in staat zijn om 10 Mbps op te nemen (als je gaat streamen, kan het uiteraard wel). In plaats daarvan hebben we de minimale bitrate getest, en daarbij zagen we in ieder geval niets opmerkelijks. Tussen de twee apparaten is er in ieder geval geen merkbaar kwaliteitsverschil.

Qua prijs zijn ze nagenoeg identiek, respectievelijk 191 euro voor de HD60 en 190 euro voor de HD60S. Dit is aan de dure kant voor een capturekaart; slechts twee producten in de test zijn nog duurder.

Elgato Game Capture HD60 S
De Elgato HD60S heeft een USB Type-C connector.


Game Capture HD van Elgato geeft de mogelijkheid om eenvoudig een overlay te gebruiken.


De instellingen die je in Game Capture HD kan aanpassen.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*