Game capture & streamingapparaten review: 10 capturekaarten getest

De beste manier om te streamen of op te nemen

Door


Razer Ripsaw

De Razer Ripsaw is de enige capturekaart in de test die zonder software geleverd wordt. In plaats daarvan raadt Razer aan om OBS of XSplit te gebruiken. OBS is freeware, maar voor de uitgebreide versies van XSplit moet je betalen. Hoewel Razer aangeeft dat XSplit wordt ‘meegeleverd’, betekent dit alleen dat er op de website een downloadlink naar de gratis versie van XSplit te vinden is. Aangezien je deze software gewoon kan downloaden en gebruiken met elke willekeurige capturekaart, kunnen we hier niet echt van een meerwaarde spreken.

Voordat je gebruik kan maken van de Ripsaw, moet je wel eerst Razer Synapse installeren en een Razer-account aanmaken. Pas dan downloadt Synapse de drivers die je nodig hebt voor de Ripsaw. Dit is een geheel overbodige extra stap wat ons betreft, maar helaas vaste prik bij Razer-producten. Voor de rest werkt de Ripsaw vergelijkbaar met streamen in OBS, behalve dat hij het signaal van een andere PC kan opnemen. De Ripsaw biedt geen ondersteuning voor hardwarematige encoding: dit moet de CPU doen met de x264-encoder.

Fysiek is opmerkelijk aan de Ripsaw dat hij aan de onderkant een anti-slip surface heeft. Hierdoor blijft het product beter op zijn plaats staan dan andere apparaten met kleinere anti-slip pads.

In combinatie met OBS doet de Ripsaw het qua beeldkwaliteit beter dan alle andere capturekaarten, al is het verschil beperkt. Dit zou niet moeten verbazen, aangezien de Ripsaw zelf niet encodeert. OBS maakt standaard gebruik van x264, wat goede beeldkwaliteit oplevert. Opvallend is dat roodtinten afwijken van het origineel, iets wat bij de andere modellen niet gebeurt.

De Ripsaw kost gemiddeld 187 euro, dat vinden we nogal veel, gezien de afwezigheid van een ingebouwde encoder of meegeleverde software.

Razer Ripsaw Game Capture Card
De Razer Ripsaw.


De Razer Ripsaw is het enige capture-apparaat dat zonder meegeleverde software komt.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*