Game capture & streamingapparaten review: 10 capturekaarten getest

De beste manier om te streamen of op te nemen

Door


Inleiding

Zelf een stream opzetten is razend populair en daarnaast laagdrempelig dankzij gratis programma’s. Toch kunnen speciale capturekaarten in sommige gevallen een meerwaarde bieden qua prestaties, beeldkwaliteit en mogelijkheden. In dit artikel leggen we uit hoe dit precies zit en vergelijken we tien modellen.


Al tijden is het mogelijk om met freeware programma’s zoals Open Broadcaster Software (OBS) te streamen. Tegenwoordig kan het nog eenvoudiger en met minimaal prestatieverlies door de ingebouwde encoder van je videokaart te gebruiken. Opnemen kan in Windows 10 zelfs al met de ingebouwde game-recorder. Zeker voor onervaren streamers is dit een voordeel, want beginnen met streamen vergt dan geen extra investering.

Streamen zonder aparte hardware kan dus prima, maar hier zijn ook wat nadelen aan verbonden. Met een capturekaart kan je, kort gezegd, in theorie betere prestaties, betere beeldkwaliteit en meer stabiliteit bereiken. Bovendien biedt zo’n apparaat ook meer features wanneer je wilt streamen vanaf een console.

Capturekaarten zijn er in verschillende smaken, de meest gangbare zijn externe apparaten die je tussen de videokaart en de monitor plaatst. Er zijn echter allerlei uitvoeringen: naast externe usb-apparaten heb je ook insteekkaarten (beide worden ‘capturekaarten’ genoemd), en modellen met en zonder ingebouwde encoder. Er is verrassend veel aanbod, zowel qua producten als qua merken.

Om hier wat duidelijkheid in te scheppen hebben we geprobeerd een zo breed mogelijk testveld van relatief betaalbare capture-apparaten samen te stellen, die we vervolgens met elkaar hebben vergeleken. In totaal hebben we tien producten van zes merken getest.


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*