AMD A12-9800 Bristol Ridge APU (socket AM4) review

Vroege blik op nieuwe APU-serie

Door


Inleiding

Afgelopen september publiceerden we een preview op de Bristol Ridge-serie van AMD en waren we nog hoopvol over het snel uitkomen van de processors in de losse verkoop. Helaas zijn zowel de socket AM4-moederborden als de CPU's zelf officieel nog steeds niet te koop. In Duitsland zijn er wel al enkele kits van een AMD A12-9800 APU en een ASUS A320M-C moederbord opgedoken, die wij alvast konden testen.


De A12-9800 is het topmodel van de nieuwe serie APU's, die al langer verkrijgbaar is in kant-en-klare PC's van grote fabrikanten. Intern is de processor opgebouwd uit Excavator-cores, de laatste generatie Bulldozer-gebaseerde kernen die AMD gebruikt sinds de Carrizo-generatie. Op de Athlon X4 845 na kwamen er echter geen desktopprocessors met die cores op de markt.

Ook grafisch brengt Bristol Ridge bescheiden vernieuwingen. De Radeon-GPU is geüpgraded naar de GCN 1.2-architectuur, oftewel de generatie van Tonga en Fiji. Dat houdt onder meer in dat H.265- en VP9-videomateriaal hardwarematig gedecodeerd kan worden.

AMD A12-9800 Tray

Belangrijker is misschien nog wel dat deze CPU op een gloednieuwe socket wordt gemonteerd. Socket AM4 is een volledig vers platform met nieuwe chipsets en een featureset zoals die in 2017 gebruikelijk mag heten, met bijvoorbeeld DDR4-geheugen en PCI-Express 3.0. Uniek is dat die chipset niet meer is dan een uitbreiding op de functionaliteit die de CPU zelf biedt: in feite zijn de Bristol Ridge-processors SoC's, aangezien onder andere diverse USB- en SATA-poorten rechtstreeks uit de processor komen.

De vandaag besproken set van AMD A12-9800 processor en ASUS A320M-C moederbord kost 200 euro via een Duitse webwinkel, maar de herkomst van de componenten is onduidelijk. Mocht je een aanschaf overwegen, wees er dan van bewust dat deze serie officieel nog niet uit is en je tegen problemen aan kunt lopen.

Hartelijk dank aan Hardware.Info-gebruiker trm0001 voor het uitlenen van zijn processor en moederbord voor deze test.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AMD A12-9800 Tray

Socket AM4, 3.8 GHz, 4 cores, 65 W, 28 nm, Geïntegreerde GPU

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*