NAS HDD review: 18 modellen vergeleken

Welke NAS HDD wil je hebben?

Door


Conclusie

Omdat de doorvoersnelheid van deze harde schijven zal worden beperkt door de gebruikte NAS en de netwerkverbinding kijken we hier niet primair naar de snelheid, maar naar de elementen die belangrijker zijn voor dit segment: geluidsproductie en stroomverbruik. Het is daarom ook een goed idee om hiermee rekening te houden bij het bekijken van de benchmarkresultaten: sneller in benchmarks betekent niet per definitie dat een harde schijf in een NAS ook sneller zal zijn.

Hoewel de Western Digital Red schijven vrijwel overal als langzaamste uit de test komen, zijn ze door hun prijs en stilte toch interessant voor een NAS. De modellen van Seagate presteren wel beter, maar deze zijn zoveel luidruchtiger dat we ze niet zouden aanraden. De WD Red Pro toont steeds erg goede prestaties, zeker als het aankomt op het aantal operaties per seconde, maar is te duur en produceert veel geluid. Ook de schijven van HGST zijn helaas niet stil genoeg om aan te raden. De Red-schijven belonen we met een Excellent Choice Award, met uitzondering van de 4 TB categorie, waar de prijs valt op de IronWolf.

Western Digital Red 8TB
De Western Digital Red-schijven hebben over het algemeen het goede evenwicht voor een NAS.

De nieuwe IronWolf-schijven van Seagate presteren over het algemeen erg goed: ze staan in vrijwel elke benchmark bovenaan. Veel praktisch verschil zal je er echter niet van merken in een NAS. De geluidsproductie is ook behoorlijk. Een uitzondering hierop is de IronWolf 10 TB, die idle onhoorbaar stil blijft. Ook is hij zuiniger dan de andere modellen in de serie. Beide voordelen komen waarschijnlijk door de toepassing van helium. Qua prijs per gigabyte is hij niet duurder dan de Red-schijven, wat gezien zijn baanbrekende capaciteit zeker indrukwekkend is. Deze IronWolf ontvangt daarom ook een Excellent Choice Award.

Bij al deze conclusies hoort de nuancering dat we geen harde uitspraken kunnen doen over wat eigenlijk het belangrijkste aspect is van schijven, namelijk de levensduur. Het is daarom aan te raden om altijd een backup te maken van belangrijke data.


Seagate IronWolf 4TB
Seagate IronWolf 10TB
Western Digital Red 3TB
Western Digital Red 6TB
Western Digital Red 8TB


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*