AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Infinity Fabric

Alle onderdelen binnen de Summit Ridge chip – de cores, de geheugencontroller, de PCI-Express-controller, etc. – staan met elkaar in verbinding middens een nieuwe coherente bus: AMD Infinity Fabric. Deze technologie is ontwikkeld om allerhande chiponderdelen op een snelle, veilige en eenduidige manier met elkaar te kunnen verbinden. Infinity Fabric staat niet alleen aan de voet van de uitstekende multi-core schaling van Ryzen (waarover verderop meer), maar is bovenal een manier voor AMD om relatief eenvoudig op basis van standaard bouwblokken andere chipontwerpen te kunnen maken. Zo vormt Infinity Fabric niet enkel de basis voor Summit Ridge, maar ook voor AMD’s toekomstige Vega GPU’s en voor alle andere chips die AMD de komende jaren op de markt zal brengen.

Binnen het Infinity Fabric bestaan er afzonderlijke bussen voor aansturing en voor datacommunicatie. Power Management is een integraal onderdeel van Infinity Fabric: het is via deze technologie dat de meer dan 1000 sensors binnen de Ryzen processor met elkaar in verbinding staan en dat op nauwkeurige wijze kan worden bepaald welke chiponderdelen wel of niet actief moeten zijn (en zo ja op welk energieniveau). Security is bovendien volledig ingebakken binnen de aansturingsmechanismes van Infinity Fabric.

De databussen binnen Infinity Fabric vinden hun oorsprong binnen de HyperTransport technologie, maar zijn flink versneld en verbeterd. Alle datacommunicatie over Infinity Fabric is geheel coherent, wat betekent dat wanneer ergens in een cache data wordt aangepast, dit automatisch wordt doorgegeven aan alle andere chiponderdelen die een kopie van dezelfde data bevatten. De hiervoor benodigde database is geoptimaliseerd voor een zo laag mogelijk latency, maar tegelijkertijd volledig schaalbaar gemaakt. Hierdoor kunnen niet alleen onderdelen binnen één enkele chip op een eenduidige manier met elkaar communiceren, maar ook meerdere chips binnen één processor of zelfs meerdere processors binnen één systeem.

Dankzij Infinity Fabric bieden Zen-gebaseerde processors volgens AMD een vrijwel lineaire schaling. Een multi-threaded benchmark zou op een 8-core Zen-CPU vrijwel twee keer hoog moeten scoren als op een quad-core variant. Zelfs bij de toekomstige 32-core Naples processors, waarvan er twee in één server geplaatst kunnen worden, belooft AMD nog steeds vrijwel lineaire schaling. 


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*