AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Pure Power, Precision Boost en XFR

Hoe werken de Pure Power, Precision Boost en XFR technologiën nu in de praktijk? Onderstaand schema toont hoe e.e.a. bij de Ryzen 7 1800X precies in z’n werk gaat.

De standaard klokfrequentie van de processor is 3,6 GHz. Wanneer alle cores in gebruik zijn (bij een multi-threaded workload), kan Precision Boost (zolang temperatuur en stroomverbruik dit toelaten) de klokfrequentie maximaal 100 MHz verhogen, tot 3,7 GHz. Wanneer slechts één of twee cores in gebruik zijn (bij een single-threaded workload) kan Precision Boost de klokfrequentie verhogen tot 4 GHz. Zolang de koeling adequaat is kan XFR daar nog 100 MHz bovenop doen, tot 4,1 GHz. Wanneer het besturingssysteem de processor vraagt om op volle snelheid te werken (P-state P1) draait deze minimaal op 3,2 GHz om snel op te kunnen schalen naar hogere klokfrequenties. Belangrijk hierbij is alles boven de 3,2 GHz gebeurt in stapjes van 25 MHz, in tegenstelling tot de stappen van 100 MHz die Intel processors nemen. Wanneer idle (P2) zakt de klokfrequentie naar 2,2 GHz en zodra het besturingssysteem de processor verzoekt terug te zakken naar nog zuinigere niveaus zijn nog lagere klokfrequenties mogelijk.

Ook bij de andere Ryzen 7 processors is het zo dat Boost klokfrequentie enkel wordt behaald wanneer slechts één of twee cores actief zijn. Met alle cores acties is de maximale ingebouwde versnelling 100 MHz boven de basisklokfrequentie. XFR biedt bij de 1800X en 1700X een maximale extra versnelling van 100 MHz en bij de 1700 slechts 50 MHz.

De Ryzen-processors werken niet op een vast voltage. Het werkvoltage is afhankelijk van de workload en schommelt tussen de 1,2 en 1,3625 volt.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*