AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Gametest (GTX 1080): analyse

In alle drie de games, alle geteste resoluties en instellingen blijkt de Ryzen 7 1800X langzamer te zijn dan zowel de Core i7 7700K als de 6900K. De vergelijking met de 7700K is enigszins een appels-en-peren verhaal, maar de 6900K is (zoals we in de andere benchmarks hebben gezien) een grotendeels vergelijkbare processor. In veel benchmarks weet de 1800X de 6900K te overtreffen, maar in de gametests is duidelijk het tegenovergestelde het geval. De achterstand wordt dus niet primair veroorzaakt door een veelvoud aan cores en een te lage single-threaded performance, aangezien dit ook op zou gaan voor de 6900K. 

Het lijkt erop dat de minder goede prestaties worden veroorzaakt door ontwerpkeuzes die AMD heeft gemaakt, die minder goed uitpakken voor games dan voor andere toepassingen. 

Bij deze testresultaten passen enkele belangrijke nuanceringen. In de eerste plaats zijn de games-prestaties van Ryzen allerminst slecht te noemen. We moeten niet vergeten in wat voor diep dal AMD zat met Bulldozer, en dat het bedrijf de achterstand van vele jaren niet in één klap op alle vlakken goed kan maken, is te voorspellen.

Bovendien zijn de gebruikte games relevant: dit zijn namelijk spellen die een relatief zware last leggen op de CPU (en dat is ook de reden waarom we ze gekozen hebben). In de gemiddelde game (zoals we bij F1 2015 en Mad Max hebben gezien) zal het prestatieverschil klein tot nihil zijn. Door de vier extra cores zal je dan wel extra taken kunnen uitvoeren, zonder dat dat impact heeft op de gameprestaties, bijvoorbeeld streamen met CPU-encoding. En dat voor een duidelijk lagere prijs dan je momenteel voor een 6900K zou neerleggen.

Ook geldt dat hoewel Ryzen in veel gevallen significant langzamer was, dit nooit een verschil tussen speelbaar en onspeelbaar maakte, althans met de GTX 1080 waarmee we hebben getest. Er is natuurlijk geen garantie dat dit bij alle videokaarten zo zal zijn. Het is mogelijk dat de Ryzen-processor structureel iets afroomt van de prestaties, waardoor je bij langzamere kaarten qua framerate in een 'gevarenzone' zou kunnen belanden. Waarschijnlijker is echter dat het prestatieverschil bij minder snelle videokaarten weer kleiner zal zijn. Dit blijft echter iets wat we moeten testen, en die tests houd je nog van ons tegoed!


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*