AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Benchmarks: single-threaded IPC

AMD heeft ons een veel betere IPC beloofd ten opzichte van de vorige Bulldozer-generatie. Een verbetering van 40% ten opzichte van Excavator, de laatste en best presterende revisie van Bulldozer, werd genoemd, maar volgens AMD werd een verbetering van 52% gehaald. Tegelijkertijd zou de IPC in ieder geval dicht in de buurt van die van Broadwell-E moeten liggen. Dit zou een van de grootste problemen van Bulldozer moeten oplossen, namelijk de slechte single-threaded prestaties. 

Om dit te testen hebben we verschillende processors op een vaste kloksnelheid van 2,4 GHz gedraaid, en hierop vervolgens Cinebench 15 gedraaid. De single-threaded IPC is bij verschillende SKU's van processors identiek: we hebben geen verschil gezien tussen de Ryzen 7 1700X of 1800X, en ook niet bij de overige processors. Hieronder zie je de resultaten.

  Excavator Haswell-E Ryzen Broadwell-E Skylake/Kaby Lake
Cinebench 15 ST 63 96 96 102 104
Verbetering Ryzen 52,4% 0,0% n.v.t. -5,9% -7,7%

Ten opzichte van Excavator (waarvoor we de Athlon X4 845 hebben gebruikt) wint Zen inderdaad bijna 53% aan IPC. AMD is er echter niet in geslaagd om het single-threaded prestatieniveau van Broadwell-E te evenaren. In single-threaded workloads presteert hij even goed als Haswell-E, wat gezien de beperkte prestatieverbetering die we de afgelopen jaren hebben gezien zeker geen ramp is.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*