AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Benchmarks: SMT

Een van de grootste verbeteringen in de Ryzen-processors is de aanwezigheid van Simultaneous Multithreading, waarbij (zoals eerder beschreven) een enkele core werk uit meerdere threads kan verwerken om op die manier zoveel mogelijk verschillende execution units van de processor bezig te houden. Voor een optimale werking is wel een correcte implementatie vereist, iets wat Intel de nodige jaren kostte.

Voor deze test zijn de processors op 2,4 GHz getest, met alle cores ingeschakeld, en kijken we hoeveel prestatiewinst iedere core boekt met SMT ingeschakeld. De Bulldozer-generatie beschikte niet over SMT, maar we nemen Excavator mee om goed het verschil tussen Clustered Multithreading en SMT te laten zien. Let op: de Excavator en Skylake-processors die we hebben getest zijn quad cores, terwijl de overige processors acht cores hadden.

  Excavator Haswell-E Ryzen Broadwell-E Skylake/Kaby Lake
Cinebench 15 ST 63 96 96 102 104
Cinebench 15 MT 211 965 1060 1027 533
SMT verbetering (per core) -16,3% 25,7% 38,0% 25,9% 28,1%

Vanwege de gedeelde bronnen bij Bulldozer is er sprake van een achteruitgang in de prestaties per core bij multi-threading. Bij de verschillende Intel-processors zien we een zogenaamde SMT yield van rond de 25%, maar bij Ryzen zien we een verbluffende 38% verbetering per core! Hoewel onze tests met SMT uitgeschakeld laten zien dat Ryzen ook zonder deze feature net iets beter schaalt, wordt het grootste deel van de verbetering veroorzaakt door SMT. Voordat Ryzen op de markt kwam, vroegen we ons af of de SMT van AMD überhaupt zo goed zou zijn als die van Intel, aangezien Intel al vele jaren bezig is met de implementatie en optimalisatie hiervan. Het blijkt dus dat de verbetering bij Ryzen nog veel groter is. Ondanks de single-threaded IPC die op het niveau van Haswell-E ligt, weet hij in multi-threading zelfs Broadwell-E te overtreffen - en zit hij op ongeveer het niveau van Skylake! Heel netjes.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*