AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Overkloktest

We hebben de AMD Ryzen 7 1700X ook overklokt om te zien hoeveel extra prestaties je nog uit de processor kan halen. Deze tests hebben we uitgevoerd met de MSI X370 XPower Gaming Titanium, het overklokbord van MSI waar je in het bijbehorende artikel alles over kan lezen, en een EK Predator 240 waterkoeler.

Met een voltage van 1,45V krijgen we de Ryzen 7 1700X met alle cores op 4,1 GHz stabiel genoeg om Cinebench 15 te draaien: even hoog als de 1-core boost en XFR snelheid van de Ryzen 7 1800X. Voor de R7 1700X zijn dit prima resultaten. Is het dan nog de moeite waard om een 1800X te kopen boven een 1700X? Houd er rekening mee dat dit voltage zoals aangegeven volgens AMD de levensduur van je processor negatief kan beïnvloeden. Zeker nu processors door de geringe verbeteringen die we elk jaar zien steeds langer meegaan, is het misschien niet de beste keuze om de levensduur op te offeren voor dat laatste beetje extra snelheid.

Lagere kloksnelheden zijn uiteraard wel mogelijk met een veiliger voltage. Met 3,7 GHz bereik je al de de facto all-core snelheid van een 1800X. Waar je wel rekening mee moet houden is dat Precision Boost en XFR worden uitgeschakeld op het moment dat je gaat overklokken. De 1-core snelheid van de 1800X is 4,1 GHz, wat ruim 10% boven de all-core snelheid ligt. Single-threaded zal hij dan dus nog altijd minder goed presteren. Sterker nog, een 1700X die is overklokt naar 3,7 GHz zal minder goede single-threaded performance hebben dan een stock 1700X, aangezien de 1-core boost met XFR dan 3,9 GHz is


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*