AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Conclusie

De Zen-architectuur is een ongekende stap voorwaarts ten opzichte van AMD’s bestaande architectuur (Bulldozer en diens derivaten). In een tijd dat we gewend zijn geraakt aan opvolgende processorgeneraties die nog geen 10% prestatiewinst bieden, is een stap van vele tientallen procenten bijzonder, maar was ook hoog nodig voor AMD om terug in het spel te komen.

AMD’s belangrijkste verdienste met de Ryzen 7 processors zoals die vanaf vandaag op de markt komen, is dat het voor een radicaal andere keuze qua chipopbouw gaat dan Intel.

De marktleider besteedt bij alle "betaalbare” processors (Socket 1151) meer dan de helft van het beschikbare transistorbudget aan een geïntegreerde videokaart, een functionaliteit die voor het grootste gedeelte van de markt wellicht van essentieel belang is, maar juist door gamers en prosumers in de regel niet wordt gebruikt. Deze keuze beperkt Intel in dit segment tot processors met maximaal 4 rekenkernen om binnen een economisch rendabele chipgrootte te blijven. Intels high-end desktop processors (Socket 2011-3) zijn afgeleiden van server-CPU’s. Ze bieden 6, 8 of zelfs 10 cores, maar ook veel extra's die voor desktoptoepassingen minder van belang zijn, zoals quad-channel geheugen en zeer veel PCIe-lanes. Die vergen wel veel transistors en maken het platform voor de consumentendoelgroep onnodig duur.

AMD biedt met Ryzen een 8-core processor zonder geïntegreerde videokaart of andere poespas, en met dual-channel geheugen. Qua chipgrootte zit deze tussen Intels quad-cores met geïntegreerde GPU (Skylake / Kaby Lake) en Intels 10-core chip (Broadwell-E) in, maar biedt mensen die toch al een losse videokaart gingen aanschaffen een prestatieniveau dat vergelijkbaar is met Intels veel duurdere 8-core modellen. Bovendien blinkt AMD’s nieuwe architectuur uit in multi-core schaling. Hoewel de single-threaded performance ruwweg op Haswell (4de generatie Intel Core) niveau zit, schalen de Ryzen processors bij multi-threaded workloads zo goed op, dat ze Intel CPU’s met een gelijk aantal cores alsnog voorbij gaan. Anders dan in 2011 zien we de laatste jaren een echte toename in multi-threaded software, waar Ryzen dus geknipt voor is. 

Prijs/prestatie

Topmodel Ryzen 7 1800X kost gemiddeld 559 euro. AMD zet deze processor graag af tegen de Intel Core i7 6900K, die ongeveer twee keer zo duur is. Dat is een wedstrijd die AMD met gemak wint; in multi-threaded workloads is de 1800X vrijwel even snel als de 6900K, soms zelfs iets sneller, en in single-threaded workloads komt de chip op z’n minst dicht in de buurt. De voorsprong qua prijs/prestatieverhouding is daarmee een uitgemaakte zaak. Vergelijken we toch ook met de 200 euro goedkopere Core i7 7700K, dan is het verhaal genuanceerder. In multi-threaded workloads maakt de 1800X gehakt van de 7700K. In single-threaded taken en workloads die niet volledig multi-threaded zijn (games!) is de 7700K echter de snellere, dankzij de hogere klokfrequentie en de toch duidelijk hogere IPC. Voor wie alleen games speelt blijft de 7700K de betere keuze, maar wie ook andere veeleisende toepassingen uitvoert, heeft aan de duurdere 1800X een betere keuze. 

De 1700X is in alle benchmarks iets langzamer dan de 1800X, maar met een prijskaartje van 439 euro ruim honderd euro goedkoper. Als prosumer CPU voor zware taken als 3D-rendering of videobewerking is het onmiskenbaar een processor met een veel betere prijs/prestatie-verhouding dan de Core i7 6800K, maar maken we weer de vergelijking met de 7700K, dan mogen we opnieuw concluderen dat puur voor games Intel het snellere product biedt, maar AMD een interessantere chip heeft voor wie z’n PC voor meerdere taken gebruikt.

De Ryzen 7 1700 hebben we nog niet getest. Deze heeft een identieke prijs als de 7700K en is daarmee misschien nog wel de interessantste van het drietal. Zodra we een 1700 bemachtigen, zullen we die uiteraard ook uitgebreid aan de tand voelen.

De overklokbaarheid van Ryzen valt een beetje tegen. AMD heeft er duidelijk werk van gemaakt om de CPU’s met zo hoog mogelijke standaard prestaties in de winkel te leggen. Dat zal de gemiddelde gebruiker niet uitmaken, maar is jammer voor wie had gehoopt nog tientallen procenten te kunnen opklokken.

Kijken we naar het Ryzen platform, dan mogen we concluderen dat AMD alle anno 2016 belangrijke functionaliteit keurig voor elkaar heeft. De achilleshiel is het beperkte aantal PCI-Express lanes, al is dat vooral een uitdaging voor wie meerdere PCIe gebaseerde SSD’s wil plaatsen.

De belofte om weer met een competitief product op de markt te komen heeft AMD meer dan waar gemaakt. Met Ryzen biedt AMD voor een grote groep PC-liefhebbers een heel interessant product met een duidelijk betere prijs/prestatieverhouding dan Intel. Als Ryzen Intel er toe dwingt om qua prijs weer wat hoger aan de wind te gaan zeilen en/of de mate van innovatie weer wat op te schalen, is dat hoe dan ook voor de hele markt grote winst. Zowel de Ryzen 7 1800X als de 1700X zijn een uitstekende keuze voor een modern, nieuw systeem - beide belonen we dan ook met een Excellent Choice Award.

Lees ook: AMD Ryzen platform review: de eerste AM4-moederborden voor Zen


AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*