AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Socket AM4

De Ryzen processors maken gebruik van een nieuwe processorvoet die luistert naar de naam Socket AM4. De CPU’s vereisen dan ook een nieuwe generatie moederborden. Alle bekende moederbordfabrikanten, waaronder ASUS, MSI, Gigabyte en ASRock, hebben zich gecommitteerd aan Ryzen en komen met verschillende borden op de markt. De eerste borden hebben we inmiddels al getest en de komende periode mag je van ons nog heel wat reviews en round-ups van Socket AM4 moederborden verwachten.


De nieuwe Socket AM4 processorvoet

AMD heeft een drietal chipsets beschikbaar voor Socket AM4 moederborden: topmodel X370 en daarnaast een B350 en A320. Zoals je op de vorige pagina al kon lezen zijn de Ryzen CPU’s feitelijk SoC’s, waarin alle belangrijke functionaliteit inclusief basale I/O is ingebakken. De functionaliteit van de chipsets komt dus bovenop wat de CPU’s zelf al bieden. Overigens heeft AMD de chipsets niet zelf ontwikkeld; het ontwerp ervan is uitbesteed aan ASMedia.

Interessant weetje: alle Socket AM4 moederborden en chipsets zijn geschikt voor alle Socket AM4 processors, niet alleen Ryzen, maar ook de Bristol Ridge APU’s

Het topmodel chipset is de X370. Alleen bij moederborden met deze chipset is het mogelijk om de 16 PCIe 3.0 lanes voor de videokaart op te delen in 2x 8 lanes voor SLI of Crossfire. De chipset biedt acht Serial ATA 600 poorten, waarvan vier binnen twee SATA Express aansluitingen. Samen met wat de processor biedt, is dat 8x SATA plus een x4 M.2-slot of 10x SATA en een x2 M.2-slot. De X370 biedt verder 2x USB 3.1, 6x USB 3.0 en 6x USB 2.0. De vier USB 3.0 poorten uit de processor komen daar nog bij. De chipset biedt verder nog 8 PCI-Express 2.0 lanes voor zaken als netwerkcontrollers, extra PCIe sloten, etc.

De B350 chipset is net wat minder uitgebreid. Zo zijn er vier USB 3.0 poorten minder, twee SATA-poorten minder en twee PCIe-lanes minder. Wat de X370 en B350 delen is dat het met beide mogelijk is om de Ryzen processors te overklokken.

De A320 is de instapchipset. In vergelijking met de B350 ontbreekt één USB 3.1 aansluiting en zijn er slechts vier PCIe 2.0 lanes.

In de toekomst mogen we ook X300/A300 chips verwachten. Deze bieden vrijwel geen functionaliteit boven wat de SOC’s al zelf bieden en zorgen puur voor functionaliteit als Secure Boot en TPM om een PC te kunnen opstarten. Deze chips zijn uitsluitend bedoeld voor mini-PC’s.

Achilleshiel

Maken we de vergelijking met Intel, dan mogen we concluderen dat het totaal aantal beschikbare PCIe lanes een mogelijke achilleshiel is van het Ryzen-platform. Bij Intels high-end Socket 2011-3 platform bevat alleen de processor al 40 PCI-Express 3.0 lanes, waarmee je bijvoorbeeld al twee videokaarten met elk 16 lanes kunt verbinden, of zelfs drie of vier videokaarten te plaatsen met acht lanes elk.

Bij Intels mainstream Socket 1151 platform voor de Skylake/Kaby Lake processors, hebben de CPU’s zelf weliswaar maar 16 PCI-Express 3.0 lanes, maar biedt het topmodel chipset (Z270) ook nog eens maximaal 24 PCI-Express 3.0 lanes, waardoor ook probleemloos meerdere PCIe/NVMe SSD’s geplaatst kunnen worden.

Bij Ryzen ben je in principe beperkt tot één snelle NVMe SSD, aangestuurd met vier PCIe 3.0 lanes vanuit de CPU, maar laat gezegd zijn dat dat voor de meeste gebruikers vermoedelijk prima zal volstaan. Als een moederbordfabrikant al een tweede M.2 slot plaatst, zal dat altijd met PCIe 2.0 lanes uit de chipset zijn, half zo snel dus maar. Slechts 8 of 6 PCIe-lanes vanuit de chipset houdt niet over. Dan is het wel weer mooi meegenomen dat USB 3.1 al native vanuit de chipset wordt ondersteund, zodat er geen PCIe lanes benodigd zijn voor losse USB-controllers.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*