AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Geheugen en koelers

De Ryzen processors bieden zoals geschreven ondersteuning voor dual-channel DDR4-geheugen. De ondersteunde snelheid is afhankelijk van het aantal en het type geheugenmodules. Bij vier modules (twee per kanaal) worden respectievelijk DDR4-2133 en DDR4-1866 snelheden ondersteund bij single-rank en dual-rank modules. Plaats je maar één module per kanaal (en dus twee in totaal) dan zijn de maximale, officieel ondersteunde snelheden bij single-rank en dual-rank modules respectievelijk DDR4-2667 en DDR4-2400. Uiteraard bieden de processors de mogelijkheid om hogere DDR4-snelheden in te stellen, dus overklokkers hoeven zich niet te beperken tot deze snelheden.

Wie op zoek gaat naar een koeler voor Ryzen-processors moet even opletten. De gaten voor de bevestiging van een bracket voor de CPU-koeler zitten bij Socket AM4 op een net wat andere plek dan bij Socket AM3/Socket FM2. Hierdoor zijn bestaande AMD-koelers niet per definitie geschikt voor AM4. Gelukkig hebben de meeste grote koelerfabrikanten inmiddels hun producten voorzien van Socket AM4-brackets en zijn die bij verschillende fabrikanten zelfs gratis na te bestellen. Lees hierover ons eerder verschenen artikel nog eens terug.

AMD heeft zelf een drietal koelers voor Ryzen ontwikkeld. De Wraith Stealth is een instapkoeler die vermoedelijk bij Ryzen 5 of 3 processors gebundeld zal worden. De Wraith Spire is een wat groter model dat gebundeld wordt bij de Ryzen 7 1700. Topmodel Wraith Max wordt in principe niet los verkocht en is alleen beschikbaar voor systeembouwers die kant-en-klare Ryzen PC’s op de markt brengen. De Spire en Max zijn beide voorzien van RGB verlichting.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*