AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel

AMD maakt met snelle en scherp geprijsde Zen CPU’s de beloftes waar

Door


Core complex en nieuwe instructies

Binnen de Zen-architectuur worden vier cores gecombineerd in een zogenaamd CPU Complex, afkorting CCX. Binnen zo’n Complex bestaat er een L3-cache die 16 parallelle communicatiepaden heeft, met in totaal een capaciteit van 8 MB (2 MB per core). Iedere core kan elk deel van de L3-cache benaderen met een vergelijkbare latency. Een 8-core Zen-processor, zoals de Ryzen 7 processors, bevatten dus twee van dergelijke CPU Complex’en en daarmee 16 MB L3-cache. Het doet vermoeden dat als er al Zen-varianten komen met twee cores, dat hierbij cores uitgeschakeld zullen zijn. Vermoedelijk zal quad-core qua chip-ontwerp het minimum zijn. Eén zo’n core complex meet 44 m² en bevat 1,4 miljard transistors. De Zen-core zelf beslaat overigens 7 mm², inclusief 512 kB L2-cache, en 32 kB L1 data-cache en 64 kB L1 instructiecache.

We schreven op de vorig pagina al dat de integer en floating point pipelines bij Zen volledig opnieuw ontworpen zijn. Bij dat laatste is van belang dat AMD nog eens expliciet heeft bevestigd dat Zen geschikt is voor alle SSE-varianten, AVX en AVX2. Daarnaast worden andere de laatste jaren door Intel ontwikkelde nieuwe instructies, zoals het versnellen van AES-encryptie en SHA-hashing, ook ondersteund. Voor AES zijn er twee specifieke units beschikbaar.

Onderstaande slide toont welke nieuwe instructies zijn toegevoegd ten opzichte van Excavator. Twee belangrijke die we ook kennen van moderne Intel CPU’s zijn RDSEED, nodig voor het hardwarematig creëren van willekeurige getallen en SMAP, een instructie die binnen virtualisatiesoftware wordt gebruikt om bepaalde programmacode te beschermen. Daarnaast heeft AMD ook een aantal instructies toegevoegd die Intel niet heeft; nu wordt er in de regel weinig tot geen software specifiek voor AMD CPU’s gecompileerd, maar wellicht dat deze instructies op verzoek van een specifieke grote klant van AMD zijn toegevoegd. Dat zou bijvoorbeeld één van de console-ontwikkelaars kunnen zijn, of een bepaalde serverklant.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*