600-650W voedingen review: 46 modellen vergeleken

De sweet spot bekeken

Door


Inleiding

Voedingen met een capaciteit van tussen de 600-650 watt vormen een bijzonder interessant segment, aangezien dit op dit moment de ‘sweet spot’ is voor dit onderdeel. Voor dit artikel testten we niet minder dan 46 exemplaren.


Voedingen met een capaciteit tussen de 600-650 watt zijn een interessant segment als je een flink systeem wilt bouwen. Hiermee ben je namelijk in staat om een state-of-the-art videokaart (dus een Titan X of GTX 1080 Ti) te gebruiken en om zowel deze als de processor over te klokken. Ook mogelijk is om twee wat minder veeleisende mid-range videokaarten, zoals de GTX 1070 en GTX 1080, in SLI te draaien. Wil je overklokken met twee videokaarten, dan is het aan te raden om te kijken naar een 750 of 850 watt voeding. Het draaien van twee keer een GTX 1080 Ti wordt ook krap.

Corsair RM650x
De Corsair RM650x is wederom een van de interessantere modellen in de test: hij biedt een bijzonder lage geluidsproductie, erg lage ripple en goede voltagestabiliteit voor een aantrekkelijke prijs.

600-650 watt is ook waar de prijs-kwaliteitverhouding relatief goed is. Ga je een stuk hoger qua capaciteit, dan is de meerprijs hiervoor disproportioneel hoog. Ook voedingen met een veel lagere capaciteit hebben een slechtere prijs-kwaliteitverhouding, vanwege de moeite die fabrikanten hebben met het kosteneffectief produceren hiervan. De kostprijs van een goede voeding van 300 of 400 watt zal heel dichtbij die van een voeding met een grotere capaciteit liggen, waardoor dit segment prijstechnisch minder interessant is.

Ontwikkelingen

Waar we het afgelopen decennium grote stappen hebben gemaakt qua efficiëntie en kwaliteit, begint de markt zich de laatste tijd een beetje te stabiliseren. Fabrikanten brengen niet langer om de haverklap nieuwe modellen uit, en ook de efficiëntie begint langzaam maar zeker de grens van het haalbare (en het kosteneffectieve) te bereiken. De voornaamste ontwikkeling is dat er mondjesmaat meer 80Plus Titanium-voedingen op de markt komen, jaren nadat de 80Plus organisatie de certificering aankondigde. Een voeding met dit certificaat moet bij 50% belasting minimaal 96% efficiënt zijn, twee procentpunten meer dan het minimum van Platinum.

Seasonic Prime Titanium 650W
De beste voeding in de test is de nieuwe Seasonic Prime 650W Titanium, die de hoogste efficiëntie heeft en ook bij lagere belasting erg efficiënt is.

Tot voor kort waren er vrijwel alleen maar Titanium-voedingen met een capaciteit van meer dan een kilowatt, maar zien we ook meer modellen met een bescheidener capaciteit. In deze test zien we er twee terug, de Seasonic Prime 650W en de SilverStone  Strider Titanium 600W. Uiteraard zijn deze niet bepaald goedkoop: de Seasonic is de duurste voeding in de test, en de SilverStone de op twee na duurste. Het interessante is dat terwijl sommige fabrikanten het ‘halo-effect’ van de efficiëntiekroon proberen te winnen, andere zich meer richten op scherp geprijsde middenklassers die voor een bredere doelgroep betaalbaar zijn.

Het is zeker leuk dat fabrikanten in staat zijn om voedingen dusdanig efficiënt te maken, maar of deze voedingen daadwerkelijk interessant zijn voor gewone consumenten is een tweede. Bij de Platinum-voedingen was het al lastig om de aankoopprijs terug te verdienen door de hogere efficiëntie, en dit zal bij de nog duurdere Titanium-exemplaren in nog sterkere mate het geval zijn. Alleen wanneer je je PC 24 uur per dag CPU- of GPU-intensieve taken laat uitvoeren, kan een voeding met zelfs maar een Platinum-certificaat puur qua kosten te verantwoorden zijn.


Vergelijken

In deze review besproken 46 producten

  Meer producten (46)  

Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*