600-650W voedingen review: 46 modellen vergeleken

De sweet spot bekeken

Door


Conclusie

Laten we beginnen met de beste voeding die je zou kunnen nemen. De Seasonic Prime 650W 80+ Titanium (gem. 195 euro), een van de twee Titanium-voedingen uit de test, presteert op vrijwel alle vlakken uitstekend en is de meest efficiënte voeding die we getest hebben. Ook al haalt hij in onze procedure niet de efficiëntie die de 80Plus Titanium certificering belooft, doet hij het wel beter dan alle andere voedingen in de test. Opvallend is dat hij ook bij lage belasting bijzonder efficiënt is. Houd er wel rekening mee dat je de fors hogere aankoopprijs niet zal kunnen terugverdienen met het lagere verbruik. Hiermee is het alleen voor de meest veeleisende, kapitaalkrachtige kopers de beste keuze – maar dat weerhoudt ons niet om hem te belonen met een Ultimate Product award.

Een bijna net zo goed alternatief is de Be quiet! Dark Power Pro 11 650W (gem. 170 euro). Deze heeft de indrukwekkende mogelijkheid om hem als single- of multi-rail in te stellen, fan-aansluitingen direct op de voeding en hij is (nog) stiller dan de Seasonic. Wel legt hij het af op het gebied van ripple en efficiëntie, maar hij is dan ook wat minder duur. Vanwege de extreem hoge kwaliteit en nuttige extra’s belonen we ook de Dark Power Pro 11 met een Ultimate Product award.

Be quiet! Dark Power Pro 11 650W
De Be quiet! Dark Power Pro 11 650W is de beste Platinum-voeding in de test, met bijzondere features zoals de mogelijkheid om in te stellen of hij single- of multi-rail is. Ook opmerkelijk is dat er op de voeding zelf fanaansluitingen aanwezig zijn.

De beste prijs-kwaliteitverhouding kan je echter vooralsnog vinden in het Gold-segment, waar ook uitstekende voedingen te vinden zijn, met een aanmerkelijk aantrekkelijker prijskaartje. De Corsair RM650x (gem. 116 euro) blijft hier de beste keuze. Zowel de ripple als de voltagestabiliteit zijn uitstekend en hij is onder welke belasting dan ook verre van hoorbaar. Alleen de efficiëntie blijft iets achter, maar dat maakt de relatief zachte prijs meer dan goed. In het 550 watt segment kon de Cooler Master V-Series goed meekomen met de Corsair RMx, maar dat is bij de 650W variant (gem. 115 euro) helaas niet het geval. Corsairs grootste concurrent komt hier van Corsair zelf: de CS650M (gem. 98 euro) is in veel opzichten nog net iets beter dan de RM650x en bovendien marginaal goedkoper – alleen is de ripple duidelijk hoger, en de garantie een stuk korter. Om die reden geven we toch de voorkeur aan het modernere exemplaar.

Er zijn ook genoeg prima voedingen die nog een paar tientjes minder kosten. Zo’n goedkopere optie is de LC-Power LC6650GP4 V2.4 650W (gem. 92 euro). Deze Gold-voeding is behoorlijk efficiënt, modulair en ook onder belasting nauwelijks hoorbaar. Nadelen zijn wel dat hij een iets te hoge maximale ripple heeft en hij tegen het hoorbare aan schuurt. Vanwege zijn goede prijs-kwaliteitverhouding ontvangt hij een Great Value award. Een ander alternatief is de Cougar GX-S 650W 80 Plus Gold (gem. 81 euro), die stiller is dan de LC Power en een lagere ripple heeft, maar modulariteit helaas moet missen. Niettemin verdient ook deze voeding een Great Value award.

LC Power LC6650GP4 V2.4 650W
De LC Power LC6650GP4 V2.4 650W is een modulaire voeding met een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar wel een vrij hoge ripple en geluidsproductie.

Wil je nóg minder betalen, dan koop je met een SilverStone Strider Essential 600W (gem. 58 euro) een basisvoeding die in ieder geval acceptabel presteert. Uiteraard moet je dan genoegen nemen met componenten van minder goede kwaliteit, een lagere efficiëntie en het ontbreken van modulariteit. Voor overklokken is deze voeding niet geschikt, maar bij normaal gebruik is hij nagenoeg onhoorbaar stil, terwijl ook de voltages dan nog acceptabel zijn. Een aardig modulair alternatief voor de Strider Essential is de Sharkoon WPM600 600W (gem. 66 euro). Ook dit model heeft echter last van duidelijk minder stabiele voltages bij hogere belasting. We zouden je dan ook sterk aanraden om een paar tientjes extra te besteden aan een van de betere voedingen.


Be quiet! Dark Power Pro 11 650W
Seasonic Prime 650W 80+ Titanium


Corsair RM650xLC-Power LC6650GP4
Cougar GX-S 650W 80 Plus Gold


Vergelijken

In deze review besproken 46 producten

  Meer producten (46)  

Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*