AMD Ryzen platform review: de eerste AM4-moederborden voor Zen

Een eerste blik op de eerste AM4 moederborden

Door


Inleiding

Vandaag introduceert AMD de langverwachte Ryzen-processors, en daarbij hoort uiteraard ook een nieuw platform. In deze review bekijken we de nieuwe chipsets van AMD en testen we de eerste vier AM4-borden die ons testlab bereikten.


AM4 (met 1331 pinnen) wordt de vervanger van de twee sockets die er op dit moment zijn voor de CPU's en APU's van AMD, AM3 en FM2+. De nieuwe socket voegt deze feitelijk samen: AM4 is compatibel met alle nieuwe consumentenprocessors die AMD zal uitbrengen. In eerste instantie is dit nog Summit Ridge (Ryzen) en Bristol Ridge (gebaseerd op de Bulldozer-architectuur), maar in de tweede helft van dit jaar zal AMD nog een nieuwe APU uitbrengen met Zen-cores, genaamd Raven Ridge. 

Lees ook: AMD Ryzen 7 1800X/1700X review: eindelijk weer concurrentie voor Intel


V.l.n.r.:  de ASUS Crosshair VI, Gigabyte AB350 Gaming 3, Gigabyte AX370 Gaming 5, MSI X370 XPower Gaming Titanium.

AMD staat erom bekend dat chipsets en sockets vrij lang meegaan, en heeft ook over AM4 beloofd dat er nog een lange tijd nieuwe CPU's zullen uitkomen die compatibel zijn met deze socket en de nu uitgebrachte chipsets, tot ongeveer 2020. Elk jaar wil AMD een verbeterde versie uitbrengen van Zen, met verdere architectuur-optimalisaties zoals we hebben gezien met Piledriver en Excavator. Dit plan wordt beschreven als een 'tock-tock-tock-tock' model - waarbij er steeds een (semi-)nieuwe architectuur wordt uitgebracht. De planning is dat er dan in 2020 wordt overgestapt op een nieuw procedé, wat hoogstwaarschijnlijk 7nm van GlobalFoundries zal zijn.

In dit artikel bespreken we eerst de chipsets, waarna we de eerste vier moederborden bespreken met AM4 socket die ons lab bereikten. Informatie over de prestaties van de verschillende Zen-processors vind je in onze uitgebreide review van Ryzen 7.


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*