Deze CPU-koelers zijn geschikt voor socket AM4

En hoe maak je je bestaande koeler geschikt voor Ryzen?

Door


Inleiding

AMD Ryzen blijkt prima te presteren. Je had het wensenlijstje stiekem al klaarstaan, wil gaan bestellen en dan... Welke CPU-koeler neem je erbij? Het klinkt een beetje suf, maar een high-end socket AM4-koeler is nog best lastig te vinden. In dit artikel geven we een overzicht van welke CPU-koelers compatibel zijn met AMD's nieuwe socket en vertellen we je hoe je je processorkoeler socket AM4-compatibel kunt maken.


Er was lange tijd enige onzekerheid over de compatibiliteit van bestaande lucht- en waterkoelers met socket AM4. Zo kondigde koelerfabrikant Thermalright aan dat socket AM4 dezelfde mounting zou gaan gebruiken, maar trok die informatie enige tijd later weer in. De verwarring heeft een basis, want het is - zo blijkt - gedeeltelijk waar.


De clipmounting voor AMD CPU-koelers is niet veranderd, maar de locatie van de schroefgaten wel.

Wat is er nou precies aan de hand? Op een socket AM4-moederbord vind je andere montagegaten dan op een socket AM2- of AM3-bord. Voor de installatie van de stock-koelers en veel betaalbare aftermarket exemplaren wordt er echt een mounting met clips gebruikt, waarvoor er standaard twee zwarte brackets op de borden zitten. De posities van die mountingclips zijn wél exact gelijk aan eerdere sockets van AMD. Daardoor is de enigszins onhandige situatie ontstaan dat voor deze high-end processors vrijwel alleen goedkopere koelers beschikbaar zijn, terwijl duurdere koelers die een backplate vereisen dus niet passen.

Veel fabrikanten stellen weliswaar socket AM4-montagebrackets beschikbaar, maar de levertijd daarvan varieert behoorlijk. Koelers die de laatste maanden zijn geproduceerd bevatten doorgaans AM4-montagemateriaal, zoals bij Cooler Master. De 'sticker op de doos' die dat aangeeft is als je bestelt bij een webshop echter lastig te zien - aan de productcodes is namelijk niets veranderd.

Op de volgende pagina's vind je per merk informatie over welke koelers wel en niet compatibel zijn met socket AM4. Je kunt ook terugvinden of er montagekits beschikbaar zijn voor bestaande koelers en hoe je daaraan kunt komen.

Toch een 'oude' koeler monteren?

Zoals je merkt leidt de aangepaste positie van de socket AM4-montagegaten tot nogal wat koelerperikelen. ASUS verrast met een simpele maar doeltreffende oplossing: de Crosshair VI Hero van het merk heeft namelijk de nieuwe én de oude montagegaten. Zo kun je alle koelers voor socket AM2 en AM3 ook probleemloos monteren. Handig! Op alle andere socket AM4-borden die tot nu toe ons testlab hebben bereikt, treffen we helaas alleen de nieuwe mounting aan.


In deze review besproken 34 producten

  Meer producten (34)  

Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*