Intel Core i3 7350K review: dualcore overklokmonster

Overklokbare CPU voor het kleinere budget

Door


Conclusie

Het is zonder meer opmerkelijk dat Intel met zijn traditie breekt en nu ook een overklokbare Core i3-processor op de markt brengt, naast de K-modellen in de duurdere i5- en i7-series. Het is daarmee direct de goedkoopste CPU van Intel met die feature, waardoor nu ook overklokkers met een kleiner budget worden bediend.

Voor een dualcore-processor presteert de Core i3 7350K standaard al goed, maar met een relatief simpele overklok naar 5 GHz zijn de prestaties helemaal indrukwekkend. Dat geldt in het bijzonder voor programmatuur die niet geschikt is om gebruik te maken van meerdere cores. Twee hooggeklokte cores zijn voor dergelijke toepassingen nuttiger dan vier kernen met een lagere snelheid.

Steeds meer software, inclusief games, wordt echter geschikt om gebruik te maken van vier of zelfs meer cores. De belangrijkste concurrentie komt vooralsnog dan ook vanuit eigen gelederen: de i5 7400 is even duur en lager geklokt, maar heeft wel dubbel zoveel cores. In taken als transcoderen en renderen is de Core i5 dan ook een stuk sneller, zelfs als je de Core i3 overklokt.

Er zijn al Core i3-processors met slechts marginaal lagere kloksnelheden voor zo'n 140 euro. Een meerprijs van 60 euro voor alleen de mogelijkheid om vrijuit over te klokken, vinden we wat veel gevraagd. Het kunnen verhogen van de klokfrequentie is zeker een voordeel, maar geen wondermiddel om te verbloemen dat goed multi-threaded programma's meer hebben aan een CPU met meer cores. Zeker als je bedenkt dat Intel met de Pentium G4560 een vergelijkbare dual-core met HyperThreading op 3,5 GHz in de markt heeft gezet voor minder dan 70 euro, dan voelt het toch echt alsof je voor de Core i3 7350K fors te veel betaalt.

Als je het leuk vindt om over te klokken of specifiek op zoek bent naar een CPU die een single-threaded taak heel snel kan uitvoeren, dan is de i3 7350K een welkome optie. Reguliere gebruikers kunnen echter beter voor een goedkopere optie of een Core i5 gaan - de i3 valt dan een beetje tussen wal en schip. Bovendien: wie weet brengt AMD binnenkort ook aantrekkelijke alternatieven op de markt met Ryzen 5.

Op het moment van schrijven heeft Alternate.nl overigens een aanbieding waarbij de i3 7350K 50 euro minder dan normaal kost. Mocht je interesse hebben in deze CPU, sla dan dus snel je slag, want voor zover wij begrijpen geldt deze actieprijs tot de huidige voorraad op is.

Intel Core i3 7350K Boxed


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Intel Core i3 7350K Boxed

Socket 1151, 4.2 GHz, 2 cores, 60 W, 14 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

164,95 €

gem. 187,15 €
4 shops, 3x voorraad

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*