Windows 10 Creators Update review

Nieuwe features, gratis te downloaden

Door


Privacy

Windows 10 is over het algemeen positief ontvangen, zeker in vergelijking met zijn voorganger, maar als er één heikel punt kan worden genoemd dan is dat toch wel privacy. Doordat Microsoft niet erg duidelijk was over wat het precies deed met verzamelde data, ontstond daar veel speculatie over. Bepaalde nieuwe features, zoals spraakassistent Cortana, brengen inherent meer privacyrisico's met zich mee.

Microsoft geeft aan de privacy van zijn gebruikers als een prioriteit te zien. Op privacy.microsoft.com geeft zelfs de CEO van het bedrijf, Satya Nadella, een persoonlijke uitleg over wat Microsoft doet met verzamelde gegevens. Het is immers een spagaat - met (geanonimiseerde) data over het gebruik van je product kun je mensen een betere gebruikservaring geven en je eigen software verbeteren, maar dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en het vertrouwen van klanten mag uiteraard niet worden beschadigd.


Bron foto: Microsoft

Wie de Creators Update installeert, krijgt een dialoogvenster met een aantal privacy-opties te zien. Bij de installatie heb je die al kunnen aanpassen, maar Microsoft wil iedereen er nogmaals aan herinneren dat er keuzes zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bijhouden van je locatie, spraakherkenning en het doorsturen van diagnostische gegevens bij foutmeldingen. Vaak is het een afweging tussen een betere gebruikservaring en minder data doorsturen. Overigens biedt Microsoft sowieso de garantie dat het gebruikersdata altijd versleutelt en geen content (inhoud van e-mails, chats en andere bestanden) gebruikt om bijvoorbeeld advertenties te personaliseren.

Recentelijk heeft Microsoft tevens een online privacy-dashboard gelanceerd. Als je inlogt met je Microsoft-account, kun je precies zien wat het bedrijf van je weet. Zo wil de softwaremaker ook dit privacy-aspect beter inzichtelijk maken.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*