Windows 10 Creators Update review

Nieuwe features, gratis te downloaden

Door


Conclusie

We beginnen langzamerhand gewend te raken aan de min of meer halfjaarlijkse cadans waarop Microsoft grote updates uitbrengt voor Windows. Ook de Creators Update zit weer vol met grote en kleine wijzigingen. Veel zaken werken net wat handiger, nieuwe features maken het OS weer helemaal up-to-date en bestaande mogelijkheden zijn verder doorontwikkeld.

Veel lezers van Hardware.Info zijn gamers. Eén van de voornaamste vernieuwingen is de Game Mode en voor hen maakt alleen al deze functie de Creators Update meer dan de moeite waard. Het prioriteren van de berekeningen die nodig zijn voor de game blijkt daadwerkelijk te helpen om framedrops te voorkomen en zorgt voor een vloeiendere spelervaring als er in de achtergrond ook andere processen draaien. In het begin zullen er ongetwijfeld games zijn waarbij deze feature niet vlekkeloos werkt, maar onze tests bewijzen dat er veel minder reden is voor scepsis dan velen oorspronkelijk dachten.

Andere features vallen in de categorie 'leuk, maar niet echt nuttig'. Paint 3D is daar een uitstekend voorbeeld van, maar ook spraakassistent Cortana blijft voor Nederlandssprekenden voorlopig niet erg bruikbaar. Microsoft zet vooralsnog niet veel vaart achter het uitbreiden van het aantal talen dat Cortana spreekt.

Power-users zullen waarderen dat Microsoft in de Creators Update meer controle aan de gebruiker geeft. Zo heb je een stuk meer te zeggen over wanneer updates geïnstalleerd worden en welke diagnostische data er wordt verzameld. Iedereen die de Creators Update installeert krijgt zelfs een aantal keuzes op het gebied van privacy. De afweging tussen gebruiksgemak en hoeveel Microsoft van je 'weet' zal iedereen zelf moeten maken.

Voor iedereen lijkt er wel een reden te zijn om de gratis update te installeren, maar we zijn eigenlijk geen redenen tegengekomen waarom je de Windows 10 Creators Update níet zou moeten installeren. Laat dat nou net perfect in de filosofie van Microsoft passen: 'bij Windows-as-a-Service hoort nu eenmaal het up-to-date houden van de software'.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*