Windows 10 Creators Update review

Nieuwe features, gratis te downloaden

Door


Edge wordt volwassen...

Met Edge kon Microsoft opeens weer concurreren met populaire browsers als Chrome en Firefox. Volgens de algemene perceptie is Edge een lichte, snelle en energiezuinige webbrowser. In het begin was hij naar de smaak van velen zelfs wat té licht - essentiële features als ondersteuning voor extensies ontbraken. In de vorige Anniversary Update werd die ondersteuning toegevoegd en ook in deze update is er weer nieuwe functionaliteit voor Edge.

Na het installeren van de Creators Update zal direct opvallen dat er linksboven twee nieuwe knopjes zichtbaar zijn. De linker opent een overzicht van tabbladen die je 'opzij hebt gezet', terwijl je met de rechter die functie activeert voor je huidige tabbladen. Je openstaande tabs worden dan 'on hold' gezet, zodat je met een schone lei verder kunt browsen. Ga je weer verder met de activiteit waarvoor je die bepaalde set tabbladen nodig had, dan kun je ze met één klik weer openen. De tabbladen worden bij het openen opnieuw geladen en dus niet in het geheugen gehouden.

Ook rechts van je tabbladen vind je een nieuwe knop. Die opent in één keer de previews van alle tabbladen, zodat je niet met je muis hoeft te hoveren over alle individuele tabbladen om de website die je nodig hebt te zoeken. Mocht je Edge willen uitproberen, dan bevat de browser sinds deze versie tevens een importeerfunctie om favorieten, geschiedenis en andere data over te zetten vanuit andere browsers.

Amerikaanse gebruikers kunnen daarnaast gebruikmaken van een modus voor het lezen van e-books, inclusief mogelijkheden om het lettertype aan te passen en de tekst hardop voor te lezen. Ook komt Microsoft Wallet naar de browser, zodat je je bank- of creditcardgegevens niet direct aan webwinkels hoeft te geven. In Nederland zijn deze features helaas niet te gebruiken. Andere nieuwe functies zijn wel universeel, zoals de toevoeging van een jumplist aan het taakbalk-icoon zodat je snel een nieuw venster of InPrivate-venster kunt openen.

Ten slotte is ook de beveiliging van Edge verbeterd in de Creators Update. Er is veel aandacht geschonken aan de implementatie van de sandbox waarin websites draaien, zodat het voor kwaadwillenden nog lastiger wordt gemaakt om via nieuwe lekken uit de browser te 'breken'. Een andere uitwerking van de focus op beveiliging is dat Adobe Flash-content nu altijd wordt geblokkeerd totdat je expliciet toestemming geeft om Flash te runnen. Onder andere Chrome doet dit tegenwoordig ook.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*