Windows 10 Creators Update review

Nieuwe features, gratis te downloaden

Door


Kleinere updates met meer controle

Constant updaten is een onderdeel van Windows as a Service. Naast de grote halfjaarlijkse updates die features en mogelijkheden toevoegen, zoals deze Creators Update, is er natuurlijk ook nog de maandelijkse updateronde op de tweede dinsdag van de maand en worden voor urgente lekken soms tussentijds patches uitgebracht. Een van de belangrijkste kritiekpunten op de toegenomen updatefrequentie is de grootte van de updates, zeker voor gebruikers in landen waar vast internet nog datalimieten kent.

De Creators Update maakt gebruik van een nieuw systeem voor het binnenhalen van updates. Als eindgebruiker merk je daar weinig van, maar het zorgt er onder meer voor dat alleen bestanden die sinds de vorige versie zijn bijgewerkt worden binnengehaald. Voor het installeren van de Creators Update trek je nog zo'n 3,5 GB naar binnen, maar bij toekomstige upgrades moet dat daardoor een stuk minder worden. Bijkomend voordeel is dat het zoeken naar updates nu sneller gaat.

Een ander kritiekpunt was de druk die Windows zet om updates te installeren. Vanuit Microsoft gezien is dat logisch - om Windows aantrekkelijk te houden voor ontwikkelaars wil het zo veel mogelijk gebruikers op dezelfde versie hebben, maar daarnaast is het natuurlijk ook een goed idee voor de veiligheid om nieuwe updates altijd zo snel mogelijk te installeren. Dat zal dus ongetwijfeld het doel blijven, maar de softwaremaker heeft wel enkele maatregelen genomen om dat proces soepeler te laten verlopen.

De 'actieve uren', waarbinnen de pc nooit wordt herstart om updates te installeren, kunnen nu worden opgerekt tot 18 uur per dag. Tot nu toe lag de limiet op 12 uur per dag. Als je updates consequent negeert zal Windows nog steeds een reboot afdwingen, maar daarvoor krijg je wel meerdere waarschuwingen met de mogelijkheid om de herstart uit te stellen of zelf een andere tijd uit te kiezen.

Het uitstellen van updates wordt dus makkelijker en je krijgt meer controle over wanneer de installatie plaatsvindt, maar de bedoeling blijft wel dat je ze uiteindelijk installeert. Daar kunnen we Microsoft eigenlijk geen ongelijk in geven.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*