Windows 10 Creators Update review

Nieuwe features, gratis te downloaden

Door


Gamemodus en streaming

Een van de meest besproken vernieuwingen in de Windows 10 Creators Update, is de zogenaamde Game Mode. Deze modus zou de prestaties in games verbeteren door spellen voorrang te geven op andere processen als het gaat om belasting van de processor, allocatie van werkgeheugen en een aantal andere zaken. Zoals je van Hardware.Info mag verwachten, hebben we uitgebreid getest of dit inderdaad zo is.

Je kunt de gamemodus activeren via de gamebar (Windows+G), waarna je in de instellingen aangeeft dat je wil dat de gamemodus in dit spel wordt geactiveerd. Voor onze tests gebruikten we GTA V, een game die zowel de videokaart als de processors fors belast. Het testsysteem bestond uit een Intel Core i5 6600K met 16 GB DDR4-geheugen op 2400 MHz en een Nvidia GeForce GTX 980 als videokaart. Op een resolutie van 3440 bij 1440 pixels stelden we de game in op de 'high' preset, inclusief FXAA en 16x AF.


Je zet de gamemodus aan via de Game Bar (Windows+G).

De eerste resultaten waren teleurstellend: er was geen enkele toename qua fps. De scores varieerden zowel met als zonder gamemodus tussen de 89,2 en 89,6 fps. Als je alleen aan het gamen bent, heb je er dus niets aan. Vervolgens hebben we dezelfde tests herhaald met een extra load op de processor, die alle cores voor 65 procent belastte. In theorie zou Windows de game hier dus 'voorrang' moeten gaan geven op de niet-game belasting. Zowel met als zonder gamemodus ligt de gemiddelde fps-waarde wat lager dan bij de tests zonder toegevoegde belasting, maar onderling verschil lijkt er wederom niet te zijn.

De gemiddelde framerate blijkt echter niet het hele verhaal te vertellen. Als we kijken naar de frametimes, de tijden die het duurt om een nieuw beeld te berekenen, zien we dat er met de gamemodus ingeschakeld fors minder framedrops zijn. Zonder extra belasting wordt vrijwel 100% van de frames binnen 16 ms afgeleverd, wat het equivalent is van 60 fps. Als we de extra load aanzetten, neemt dat percentage een duikvlucht en worden ook duidelijk stutters zichtbaar. Het grote nieuws is echter dat normaliter slechts gemiddeld 84,1% van de frames 'op tijd' komt, terwijl dat percentage bij het aanzetten van de gamemodus stijgt naar 90,5%. In sommige scenes loopt het verschil zelfs op tot meer dan 10 procent.

Frames binnen 16 ms zonder load Normaal Game Mode
Scene 1 99,7% 99,9%
Scene 2 99,9% 99,9%
Scene 3 99,9% 99,9%
Scene 4 100,0% 100,0%
Scene 5 98,9% 99,7%
Frames binnen 16 ms bij load Normaal Game Mode
Scene 1 78,7% 86,9%
Scene 2 82,7% 89,4%
Scene 3 87,0% 94,5%
Scene 4 89,8% 94,3%
Scene 5 82,5% 87,5%

Nu zullen er ongetwijfeld games zijn waarbij de gamemodus minder effectief is, maar het lijkt een interessante optie voor wie andere taken in de achtergrond laat lopen tijdens het gamen. Je kunt dan denken aan streamers of mensen die op de achtergrond torrents of usenetbestanden downloaden. We waren enigszins sceptisch, maar de Game Mode heeft zijn werking in onze tests duidelijk bewezen.

Naast de gamingmodus heeft Microsoft nog een feature toegevoegd die primair voor gamers is bedoeld. Je kunt nu direct vanuit het besturingssysteem gameplay streamen naar Beam, een streamingservice die vorig jaar werd overgenomen door de softwaregigant. Deze feature is bereikbaar via de gamebar en wellicht niet de meest uitgebreide tool voor streaming, maar wel erg makkelijk te gebruiken.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*