AMD Ryzen 5 1600X en 1500X review: betaalbare 4- en 6-core modellen

Betaalbare Ryzen CPU's gericht op gamers met een beperkt budget

Door


Conclusie

De Ryzen 5-processors hebben twee gezichten. Aan de ene kant zijn ze vaak net zo snel of zelfs sneller dan de Core i7 7700K in workloads die geschikt zijn om te werken op meerdere cores - en vergeet daarbij niet dat die i7 100 euro duurder is. Voor zaken als video's converteren, rarren en parren is Ryzen 5 dan ook een erg interessante optie. Aan de andere kant vallen de prestaties in minder goed multi-threaded workloads en dan vooral in games tegen.

In de praktijk zullen heel veel mensen die een processor in dit segment aanschaffen, hem willen gebruiken voor gaming. We zien dat sneller geheugen inderdaad effect heeft op de prestaties in games, ongetwijfeld deels doordat dan ook de interne CCX-bus sneller gaat werken. Dat is echter geen heilige graal: met sneller geheugen én een overklok lukt het om qua gameprestaties op gelijk niveau met de Core i5 7600K te komen, maar die i5 kun je natuurlijk ook nog overklokken. Op realistische overkloks blijft de Core i5 heer en meester in games.

Het leek een conclusie in kannen en kruiken te worden: als je je pc voor zaken als rendering, streamen of andere multi-threaded workloads gebruikt of gelooft dat de gamingprestaties van Ryzen in de toekomst nog zullen verbeteren, ga je voor de Ryzen 5, als je geen andere zware taken uitvoert met je computer en nú de beste prestaties in games wilt, ga je voor de Intel Core i5. Afgaande op de adviesprijzen lijkt de Ryzen 5 1600X echter nog wat duurder te worden dan de Core i5 7600K. We kunnen ons goed voorstellen dat het Intel-platform dan toch de voorkeur krijgt van veel gamers.

Als je echter geen gamer bent, dan is Ryzen 5 een zeer welkome toevoeging aan je keuzemogelijkheden. Voor bijna hetzelfde geld biedt AMD 50% meer cores, wat voor heel veel taken een serieuze boost in prestaties betekent. Ben je dagelijks bezig met bijvoorbeeld videobewerking, dan zal je die extra cores meer kunnen waarderen dan de per core iets betere prestaties van Intel. Voor die doelgroep is vooral de Ryzen 5 1600X razend interessant - we belonen hem dan ook met een Excellent Choice-award. De 1500X laat met zijn vier cores minder opvallende prestaties zien, maar is ook zeker het overwegen waard voor wie wat minder te besteden heeft.


AMD Ryzen 5 1600X


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*