HP Z2 Mini review: workstation in het klein

Xeon en Quadro in een mini-verpakking

Door


Inleiding

Wanneer je het woord workstation gebruikt, dan denk je al snel aan grote, zware computers. HP breekt met deze ‘wet’ met haar Nieuwe Z2 mini workstation. Een mini pc met Xeon, gericht op workstation toepassingen, die we in dit artikel uitgebreid bespreken.


Workstations zijn de creme-de-la-crème van de zakelijke computerwereld. Op het eerste oog is er duidelijke verwantschap met gamingsystemen: krachtige processors en videokaarten, veel werkgeheugen en opslag. Waar die laatste echter geoptimaliseerd zijn voor games, zijn workstations bedoeld voor professionele grafici of voor mensen die zware wetenschappelijke op financiële berekeningen uitvoeren. De marktleider in deze markt is HP en het biedt een overvloed aan systemen in haar voor deze markt bedoelde Z-serie. Van relatief compacte modellen tot zware towers met meerdere processors, schijven, zware videokaarten. Ook is er nog een hele reeks mobiele modellen. De nieuwste loot aan de stam is deze Z2 Mini.

HP Z2 Mini G3

De Z2 mini is natuurlijk niet zo’n krachtpatser als de grotere machines en is dan ook voornamelijk gericht op gebruikers die op zoek zijn naar een veelzijdig CAD-werkstation of gewoon een betrouwbare computer zoeken, maar wel met meerdere monitoren tegelijk werken. Workstations zijn vooral gebouwd op betrouwbaarheid en de zekerheid dat ze goed functioneren met de toepassingen waarvoor ze bedoeld zijn. Het grote verschil met gewone pc's is dat workstations doorgaans zijn gebaseerd op Intel Xeon-processors en er gebruik gemaakt wordt van Nvidia Quadro of AMD Radeon Pro videokaarten.

HP Z2 Mini G3

Als je hem van de achterkant bekijkt zie je direct een groot verschil met mini pc’s voor de consumentenmarkt zoals we die wel vaker bij Hardware.Info tegenkomen. Achterop vind je namelijk maar liefst vier DisplayPort-aansluitingen. Zo kun je moeiteloos een hele rits met schermen aan de Z2 mini koppelen. Dat komt vooral van pas als je behoefte hebt aan veel digitale werkruimte, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van die berekeningen waar we het eerder over hadden of als je overzicht wilt houden over de tekeningen waar je mee bezig bent.  HP heeft onder andere AutoCAD, SolidWorks en andere programmma’s officieel gecertificeerd voor de Z2 Mini, zo is een goede werking gegarandeerd.


Lees ook deze systeem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*