23 WiFi-adapters review: upgrade je WiFi

Ook betaalbare modellen bieden al heel behoorlijke snelheden

Door


Inleiding

Routers worden steeds sneller, maar veel laptops hebben povere WiFi aan boord. Heb je geen zin om een kabel naar je werkplek te trekken, dan biedt een losse draadloze netwerkadapter uitkomst. Hardware.Info testte er maar liefst 23, zowel in USB- als insteekkaart uitvoering.


We testen bij Hardware.Info heel veel hardware, waaronder zo’n 300 laptops per jaar. Ook weet ongeveer iedere nieuwe router wel zijn weg te vinden naar ons sinds enige tijd in Amsterdam gevestigde testlab. Aldaar valt op dat de fabrikanten van routers nog steeds druk bezig zijn met een wedloop om de snelste router. Er wordt amper naar functionaliteit gekeken, het gaat voornamelijk om het op de markt brengen van steeds snellere modellen. Niet zo gek: hogere cijfers verkopen doorgaans eenvoudiger dan een ingewikkeld verhaal over slimme mogelijkheden.

Gek genoeg zien we geen soortgelijke wedloop in de laptopwereld, waar het juiste draait om lagere cijfers, althans: met een euroteken ervoor. Door de prijsdruk besparen de fabrikanten waar ze maar kunnen, en dat gaat vaker wel dan niet ook op voor de WiFi-adapter. Ondanks dat een draadloze verbinding voor de hand ligt om je laptop aan te sluiten op het thuisnetwerk en internet, worden zelfs luxe laptops regelmatig voorzien van zeer povere WiFi-mogelijkheden.


ASUS PCE-AC88

Anno 2017 zijn er nog genoeg laptops op de markt met alleen een halfbakken 802.11n-oplossing, die eigenlijk die naam niet eens mag dragen, omdat deze over slechts één antenne beschikt en dus een maximale doorvoersnelheid van 150 Mbit/s biedt. Luxere laptops bieden vaak wel 802.11ac, waarbij verbinding gemaakt wordt met twee antennes en dus een maximale snelheid van 866,7 Mbit/s mogelijk is via de 5GHz-frequentie.

Frequent zien we echter ook 802.11ac adapters met slechts één antenne, waardoor de snelheid gemaximeerd is op 433 Mbit/s. Leuk om dan een router te kopen met spannende specificaties, maar je hebt er feitelijk erg weinig aan. Notebooks met drie antennes, die in theorie tot 1300 Mbit/s kunnen halen, zijn echt een zeldzaamheid. We kennen alleen de 15 inch MacBook Pro en bepaalde uitvoeringen van de Dell XPS 15. Die varianten van laatstgenoemde worden officieel niet eens in Nederland geleverd. Opmerkelijk genoeg waren er in het verleden veel laptops op de markt die drie antennes hadden, maar tegenwoordig is dat dus tot een minimum beperkt, wederom vermoedelijk uit oogpunt van kostenbesparingen.


Lees ook deze netwerkadapter artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*