23 WiFi-adapters review: upgrade je WiFi

Ook betaalbare modellen bieden al heel behoorlijke snelheden

Door


Conclusie

Er is zeker geen gebrek aan keuze als je een externe WiFi-adapter zoekt, maar de prestaties lopen bijna net zover uiteen als de prijzen. Daarbij stellen we vast dat zowel de duurste USB-adapter als de meest prijzige PCI-Express insteekkaart ook de snelste zijn, en de goedkoopste de langzaamste – maar dat er verder lang niet altijd een correlatie tussen de prijs en de prestaties bestaat.

Bij de USB-adapters is de ASUS USB-AC68 verreweg de snelste. Goedkoop is hij niet, maar wie het beste van het beste wilt hoeft niet verder te zoeken. Een Ultimate Product award is dan ook op zijn plaats. Wil je minder uitgeven, dan is de Edimax EW-7833UAC bijna net zo snel, maar een stuk prettiger geprijsd. Een Excellent Choice award dus voor deze aanrader. Wil je echt niet teveel uitgeven, dan zijn er nog steeds een paar interessante opties. De D-Link AC600 High Gain is de beste van de goedkopere adapters, de Eminent EM4535 is een paar euro duurder, maar ook beduidend sneller. Beide ontvangen een Great Value award.

Wil je een praktische en kleine adapter, dan is de Sitecom WLA-3001 het overwegen waard – de TP-Link T1U is nog beduidend goedkoper, maar kregen wij in elk geval niet stabiel. Hoewel de integratie van een beetje geheugen om de driver direct op de stick mee te leveren niet nieuw is, vinden we dit ten slotte een voldoende aanbevelenswaardige vondst om AVM te belonen met een Innovation award voor de Fritz!Wlan AC860.

Bij de PCI-Express-adapters is de keuze heel eenvoudig. De dure ASUS PCE-AC88 biedt de beste prestaties, goed voor een Ultimate Product award. De TP-Link Archer T9E AC1900 is een stuk aangenamer geprijsd en doet het nog altijd uitstekend, gaat zodoende aan de haal gaat met de Excellent Choice award. Ook de andere kandidaat van TP Link - Archer T6E - valt op met heel behoorlijke prestaties voor een schappelijke prijs en ontvangt een Great Value Award.


TP-Link Archer T9E AC1900
Edimax EW-7833UAC


AVM Fritz!Wlan AC860


ASUS USB-AC68
ASUS PCE-AC88


D-Link AC600 High Gain
Eminent EM4535
TP-Link Archer T6E  


Lees ook deze netwerkadapter artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*