12 behuizingen review: glazen huis voor je pc

Glazen panelen worden in rap tempo goedkoper

Door


Inleiding

Het was dé trend van het afgelopen jaar op het gebied van behuizingen: gehard glazen zijpanelen. Inmiddels ook aan meerdere kanten, tot zelfs een bijna geheel glazen kast. We zetten twaalf modellen die we hebben getest op een rijtje.


We zeggen altijd bij Hardware.Info: over smaak valt niet te twisten. Daarom wegen we het uiterlijk van producten niet mee in ons oordeel; wat mooi is, laten we graag aan onze lezers. Toch zullen de meesten het met ons eens zijn, als we stellen dat een gehard glazen zijpaneel er een stuk fraaier uitziet op een behuizing dan een plexiglas venster. Was dit tot voor kort voorbehouden aan exorbitant geprijsde, luxe modellen als de In Win S Frame of de Antec S10, inmiddels neemt het aanbod aan ‘glazen kasten’ bijna wekelijks toe, met prijzen die niet zo gek veel verschillen van regulieren exemplaren van staal en plastic. Bestaande modellen worden voorzien van een update met glas, en ook bij steeds meer nieuwe kasten wordt dit materiaal toegepast.

Toenemend aanbod betekent doorgaans een dalende prijs en dat principe is duidelijk zichtbaar in de markt van behuizingen. Op Computex vorig jaar zagen we een groot aantal toeleveranciers van gehard glas en zoals de selectie voor deze test laat zien, heeft die concurrentie ertoe geleid dat je echt niet diep in de buidel hoeft te tasten om wat luxe uitstraling op je bureau neer te zetten. (Er onder kan ook, maar heeft bij dit soort letterlijke showcases natuurlijk minder zin).

Meerprijs?

Voor dit artikel bekeken en testten we twaalf behuizingen met minimaal één glazen zijpaneel. Als we kijken naar het testveld, zien we dat de prijzen uiteenlopen van meer dan 200 euro voor de duurste modellen, tot minder dan 80 euro voor de goedkoopste.

De meerprijs van een behuizing met glazen paneel in plaats van staal of perspex valt bij de meeste merken erg mee. Zo kost de Phanteks Enthoo Evolv ATX met twee glazen panelen gemiddeld 180 euro, terwijl de variant met aluminium panelen en een plastic venster amper vijf euro minder kost. De standaarduitvoering van de Sharkoon DG7000 heb je vanaf zo’n 65 euro, de G-versie met glazen paneel kost exact 5 euro meer. De NZXT S340 Elite (met glas) is hoegenaamd niet duurder dan de S340 Special Edition (met plastic). Bij Be quiet! is de Dark Base Pro 900 met glazen paneel 50 euro duurder dan de non-Pro versie zonder, maar eerstgenoemde heeft ook een draadloos oplaadpaneel, een uitgebreidere fan hub en led-verlichting: in het glas alleen zit het verschil niet.

De vreemde eend in de bijt is Cooler Master. Dat levert een glazen paneel alleen als optie bij de MasterCase 3 en 5, maar rekent daar maar liefst 49 euro voor. Zelfs met alle extra kosten voor verpakking en logistiek lijkt dat exorbitant.

Breekbaar?

We kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt over de robuustheid van een glazen paneel, maar bij de kasten die we hebben bekeken is dat niet nodig. Het gaat zonder uitzondering om hoge kwaliteit – ruim 3 tot bijna 5 mm dik – gehard glas. Op YouTube en Facebook hebben diverse bedrijven filmpjes geplaatst waarop je werknemers los ziet gaan op de panelen met rubberen hamers of ander geweld: ze kunnen zeker tegen een stootje. Wat er gebeurt als je ze van grote hoogte laat vallen hebben we niet getest, maar dat zouden we met geen enkele component aanraden.

Voornaamste nadelen van het materiaal zijn wat ons betreft voornamelijk de bevestigingswijze – doorgaans met door het glas stekende duimschroeven – en de grote gevoeligheid voor vingerafdrukken. Je kan maar beter de Glassex klaar zetten!

We bespreken de behuizingen eerst even kort individueel, daarna gaan we in op de testresultaten.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*