Lenovo Phab 2 Pro review: de eerste smartphone met Tango

Dansen op de vulkaan

Door


Conclusie

De Lenovo Phab 2 Pro is een toestel dat in meerdere opzichten de aandacht trekt. Op het eerst gezicht is er natuurlijk de omvang van het toestel dat met een scherm van 6,4 inch en zowel boven als onder behoorlijk brede bezels gerust als phablet mag worden aangemerkt. Daar komt bij dat het toestel behoorlijk dik (11,3 mm) is en maar liefst 258 gram weegt. Natuurlijk is dat deels te verklaren door de Tango-techniek die ingebouwd moest worden. Zodoende vergeven we het de Phab 2 Pro dan ook graag, omdat dat Tango zo veelbelovend klinkt. 

Nu we het daar toch over hebben, deels blijft Tango een veelbelovend toekomstmuziekje. Het beperkte aantal apps, regio afhankelijke functionaliteit en betaversies laten zien dat de techniek nog volop in ontwikkeling is. Wat er al mogelijk is heeft zeker enig nut en verschillende apps zijn ook gewoon leuk en vermakelijk, maar je bent je er meestal bewust van dat het nog niet af is. Het is dan ook de vraag of dit voldoende is om de aanschaf van een smartphone van 500 euro te verantwoorden. Niet in de laatste plaats omdat er naast de Tango-functies en de belofte van deze techniek voor de nabije toekomst niet direct veel andere zaken zijn die spreken voor de Phab 2 Pro.

De 'gewone' rearcamera maakt op ons weinig indruk. Als je weinig licht tot je beschikking hebt ben je volledig aangewezen op de flitser om nog een enigszins herkenbaar beeld te kunnen produceren. Als je wel voldoende licht hebt zijn de foto's aan de fletse kant en zien we weinig details terug. Ondanks dat we begrijpen dat er veel aandacht naar de Tango functies is gegaan, blijft dit een legitiem kritiekpunt op een telefoon met een dergelijke aanschafprijs.

Lenovo Phab 2 Pro 64GB Gold

De in de benchmarks behaalde resultaten stemmen ook al niet tot vrolijkheid. In Geekbench en PCMark is de Phab 2 Pro een lage middenmoter en in 3DMark en GFXBench zelfs een laagvlieger uit de onderste regionen van het testveld. De accuprestaties zijn iets positiever - het toestel scoort hier als een solide middenmoter - maar niet opvallend goed. Dan is er ook nog het feit dat het apparaat is uitgerust met Android 6. De update naar 7 - en dus niet 7.1 - komt er waarschijnlijk wel aan, maar is er voorlopig nog niet. Wel is het fijn dat Lenovo zich wat betreft bloatware heeft kunnen inhouden en je zodoende een bijna-stockversie van Android 6 voor je neus krijgt.

Het enige onderdeel van de Phab 2 Pro dat echt goed uit de bus komt is het scherm. De piekhelderheid valt weliswaar in vergelijking met de concurrentie een beetje tegen, maar verder scoort het scherm bovengemiddeld. Niet onbelangrijk voor een toestel waar de nadruk door de omvang toch gedeeltelijk op dit onderdeel ligt. Het is dan wel weer jammer dat het toestel niet erg geschikt is om op te gamen, maar Netflix kijken zal op de Phab 2 Pro een aangename ervaring zijn. 

Onder de streep kunnen we vaststellen dat de Lenovo Phab 2 Pro vooral aantrekkelijk is voor hen die in de beginfase van Tango direct hiermee aan de slag willen. Sowieso is dit toestel dan ook je enige keus. Of je de bijna kolossale afmetingen van het toestel een pro of con vind is natuurlijk aan jou, maar vast staat dat het meenemen van dit toestel in een broek- of binnenzak geen uitgemaakte zaak is. Dat grote scherm is gelukkig erg goed, iets wat we helaas niet voor de andere onderdelen kunnen zeggen en met name niet voor de camera.

Toch blijft dit hoe je het wendt of keert de eerste telefoon met ondersteuning voor Tango, waar je nu al leuke dingen mee kan doen en waar je in de toekomst naar verwachting nog veel meer functionaliteit van mag verwachten. Wat ons betreft is een Innovation award dan ook zeker op de plaats.


Lenovo Phab 2 Pro


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Lenovo Phab 2 Pro 64GB Gold

Android, 64 GB, 6.4 inch, 2560x1440, 16 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews

Lenovo Phab 2 Pro 64GB Silver

Android, 64 GB, 6.4 inch, 2560x1440, 16 MPixel, 4G

Specificaties

Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*