AMD Ryzen 5 vs. Intel Core i5 in games: de uitslag

Welke CPU is de beste keuze voor gaming?

Door


Inleiding

Al sinds de launch van Ryzen houden de gameprestaties van AMD's nieuwe processors de gemoederen bezig. Er werd en wordt druk in de reacties gespeculeerd of bepaalde combinaties van videokaart en processor voor een vertekend beeld zorgen. Reden genoeg voor Hardware.Info om ons een week lang op te sluiten om uit te zoeken wat nou écht de beste keuze is voor games. Alvast een waarschuwing: niet verder lezen als je lijdt aan arithmofobie, want deze review bevat véél getallen.


Sinds de balkjes in de eerste game-tests van de Ryzen 7-serie bij alle reviewers opvallend laag in de grafieken stonden, wordt er veel gespeculeerd over de oorzaak daarvan. Van oudsher is het bijvoorbeeld zo dat veel games meer hebben aan snelle cores dan aan meer cores. Nu is de snelheid per core ondanks een enorme stap ten opzichte van de FX-serie nog altijd wat lager dan bij Intel, zowel qua IPC als qua kloksnelheid, waardoor dit op z'n minst voor een deel het verschil in gameprestaties verklaart.

Daarnaast kregen meer zaken de zwarte piet toegespeeld: snel geheugen zou (vooral door de invloed op de interne CCX-bus) veel uitmaken, het Windows-powerprofiel en de scheduler zouden niet optimaal werken, Nvidia-videokaarten zouden (al dan niet expres) minder goed presteren op AMD-CPU's, en zo verder. Ons officieuze motto is niet voor niets 'meten = weten', dus wij zoeken uit hoe het nou echt zit met gamen op Ryzen.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

AMD Ryzen 5 1600X Boxed

Socket AM4, 3.6 GHz, 6 cores, 95 W, 14 nm

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

129,90 €

gem. 152,94 €
8 shops, 6x voorraad

Intel Core i5 7600K Boxed

Socket 1151, 3.8 GHz, 4 cores, 95 W, 14 nm, Geïntegreerde GPU

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

278,74 €

gem. 284,35 €
4 shops, geen voorraad

Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*