Dell UltraSharp U3417W review: update van een favoriet

Extreem goede kleurweergave, maar ook duidelijke minpunten

Door


Conclusie

De Dell UltraSharp U3417W is een uitstekend scherm voor wie op zoek is naar een (zeer) kleurechte uwqhd-monitor. De constructie is zoals we gewend zijn van het merk stevig, het beschikt over alle wenselijke aansluitingen en de testresultaten zijn, zeker op het vlak van kleurweergave, zeer goed. Voor wie hecht aan die accurate weergave is de uniformiteitscompensatie ook een welkome functie.

Echter, die voorziening komt wel met een stevig minpunt: het contrast is weinig indrukwekkend bij gebruik hiervan. Bovendien valt de zwartwaarde ook wat tegen, iets wat we vaker zien bij gekalibreerde schermen op basis van ips-techniek. Het maakt het scherm minder aantrekkelijk voor het bekijken van video en ook voor gaming zouden we het niet aanraden - de beperkte functionaliteit voor dat doeleinde en de matige responstijden zijn daarvoor overigens al voldoende reden.

Het zorgt ervoor dat de U3417W wat ons betreft een tamelijk kleine doelgroep heeft: webdesigners, grafici en videobewerkers zullen allen smullen van de extreem goede kleurweergave, en de vraagprijs valt voor die doelgroep ook nog best mee. Wel is het natuurlijk zo dat het kleurbereik van deze monitor beperkt is tot sRGB/Rec.709, maar zeker voor webcontent is dat afdoende. 

Voor alle andere doelgroepen is er vermoedelijk een ander scherm dat beter aansluit. Wie gewoon veel (horizontale) werkruimte wil voor weinig geld, kan aanmerkelijk goedkopere uwqhd-modellen vinden, zoals de Iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1 (niet gebogen, maar ook zo'n 300 euro voordeliger). Wie wel een gebogen paneel wenst heeft voor productiviteitstoepassingen ook tal van opties, waarvan de nog altijd best verkrijgbare voorganger U3415W zeker het overwegen waard is, want toch zo'n 100 euro goedkoper. Ook de LG 34UC88 is beduidend voordeliger, terwijl de 34UC98 weliswaar de U3417W dichter benadert qua prijs, maar ook Thunderbolt-aansluitingen biedt. Gamers ten slotte kunnen beter kijken naar ofwel een nog wat duurdere tegenhanger met 100Hz paneel en G-sync zoals de Asus PG348Q of de Acer X34 (al is die laatste amper meer verkrijgbaar), of naar de MX34VQ van Asus, die we binnenkort afzonderlijk nog zullen bespreken, en die al aan bod kwam in Hardware.Info TV.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Dell UltraSharp U3417W

34.1 inch, 3440x1440, 109 ppi, IPS / PLS / AHVA, Gebogen scherm, 60 Hz, HDMI, DisplayPort, 8 ms, 300 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

832,90 €

gem. 933,50 €
9 shops, 4x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*