Nvidia GeForce GTX 1060 9Gbps & GTX 1080 11Gbps review: refresh in groen

Nieuwe kaarten van ASUS, Gigabyte en MSI, een BIOS-update van EVGA

Door


Conclusie

Om te beginnen moeten we ons de vraag stellen of zo'n nieuwe GTX 1060 9Gbps of GTX 1080 11Gbps wel het aanschaffen waard is. Upgraden naar het nieuwe model lijkt sowieso een slecht plan, want het prestatieverschil is meestal maar een paar procent. Bij zowel de GTX 1060 9Gbps als bij de GTX 1080 11Gbps krijg je er gemiddeld zo'n 5% aan prestaties bij ten opzichte van een custom 'oude 1060', voor ongeveer net zoveel extra geld. En heel eerlijk gezegd: 5% verschil in prestaties ga je in de praktijk niet merken. Het lijkt alsof Nvidia deze nieuwe kaarten alleen heeft bedacht om weer net boven AMD te staan in de grafiekjes.

Was je dus op zoek naar een iets snellere 1060 of 1080 en heb je ook net een beetje meer budget dan wat zo'n kaart normaal gesproken kost, dan zijn de nieuwe edities te overwegen. Aan de prijs/prestatie-verhouding van Nvidia's aanbod veranderen ze echter niets. In het middensegment heeft het groene kamp zware concurrentie van AMD, dat met de Radeon RX 570 en RX 580 aantrekkelijke alternatieven biedt. Mede door de herleefde mininghype zijn die kaarten voorlopig helaas slecht leverbaar.

In het high-end segment heeft AMD vooralsnog geen antwoord op de GP104-gebaseerde videokaarten en heeft Nvidia dus vrij spel. Daar moet in de komende maanden verandering in komen door de release van Vega, dus in dit segment is het geen gek idee om je aanschaf nog even uit te stellen. Zeker door de beperkte productie van het HBM2-geheugen dat AMD zal gebruiken, vrezen we echter ook bij Vega voor de leverbaarheid in de eerste maanden. Blijf je toch bij Nvidia, dan is het vrijwel lood om oud ijzer of je een snelle originele 1080 of eentje van de nieuwe generatie koopt.

Na alle uitkomsten van onze tests te hebben geanalyseerd, moeten we concluderen dat de Nvidia-partners erg dicht op elkaar zitten qua gameprestaties en koeling. Onze favorieten zouden gebaseerd zijn op enkele dB's verschil in geluidsproductie (bij de GTX 1060 refresh zijn Gigabyte en MSI het stilste, bij de GTX 1080 refresh is dat ASUS), een paar fps verschil in prestaties en hooguit een paar tientjes verschil in prijs. Het fanprofiel van de ASUS-kaarten is wat ons betreft wat te agressief ingesteld en de prijzen zijn juist wat aan de hoge kant, maar de gratis game en in het geval van de GTX 1080 extra features als RGB en FanConnect kunnen je wellicht toch overtuigen. Overigens krijg je op dit moment bij elke GeForce GTX 1060 het auto-voetbalspel Rocket League cadeau. Heb je een EVGA-kaart, dan kun je simpelweg een BIOS-update flashen voor de nieuwe snelheden.

Al met al worden we niet echt enthousiast van de GeForce GTX 1060 9Gbps en GTX 1080 11Gbps. Niets ten nadele van de mooie kaarten die Nvidia-partners rondom deze chips hebben gebouwd, maar voor een evolutie die zo miniem is als deze houden we de awards in de kast - in vergelijking met deze refresh was de Radeon RX 500-serie nog bloedstollend.


Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*