Intel Core i9 7900X Skylake-X & Core i7 7740X Kaby Lake-X review: paniekvoetbal met resultaten

Intel verstevigt koppositie én introduceert meest overbodige CPU ooit

Door


Conclusie

Met de introductie van Skylake-X en Kaby Lake-X zorgt Intel ervoor dat er voor high-end desktops weer aanzienlijk hogere prestatieniveaus mogelijk zijn. Zeker voor content creators, mensen die (semi-)professioneel bezig zijn met 3D-rendering, videobewerking of andere zware, creatieve workloads is dat goed nieuws. Toch zijn we niet helemaal in jubelstemming en moeten we voor onze conclusie toch even terugdenken aan een beroemde film van weleer…

The good…

Op het prestatieniveau van Skylake-X valt natuurlijk niets af te dingen. Goedkoop is hij allesbehalve, maar de 10-core Core i9 7900X is met afstand de snelste processor van dit moment in multi-threaded workloads. Terwijl de voormalige Broadwell-E high-end desktop processors juist bij single-threaded workloads nog een forse achterstand hadden ten opzichte van de goedkopere mid-range Socket 1151 modellen, presteert Skylake-X niet veel slechter meer in dergelijke benchmarks.

Ook in vergelijking met AMD geldt dat de 8- en 10-core modellen van Intel dan wel aanzienlijk duurder zijn dan 8-core AMD Ryzen CPU’s, ze zijn ook duidelijk sneller, zowel in multi- als in single-threaded applicaties. Nu we het toch over de prijs hebben: je koopt nu een 10-core CPU (Core i9 7900X) voor een lager bedrag dan waarvoor je tot nu toe een Intel 8-core CPU (Core i7 6900K) kon aanschaffen. Evenzo koop je een 8-core variant (Core i7 7820X) voor de prijs waar je tot nu nog niet Intels snelste 6-core (Core i7 6850K) voor kon kopen.

Ook positief: met 30 flexibele I/O-lanes is de Intel X299 chipset een ideale basis voor een high-end PC’s. De meeste Socket 2066 moederborden bieden plek voor meerdere snelle M.2 SSD’s en zijn ook op andere vlakken helemaal up-to-date.

Ten slotte is het goed nieuws dat Intel heeft aangekondigd 12-core, 14-core, 16-core en zelfs 18-core CPU’s naar de desktop te gaan brengen. Het is geheid een reactie op AMD’s plannen met ThreadRipper, maar wat de reden ook is, dergelijke stappen kunnen we alleen maar toejuichen. (Maar begin wel maar vast met sparen…)

The bad…

Het is een open deur maar toch; bij high-end processors geldt natuurlijk altijd de wet van de diminishing returns. De 10-core Core i9 7900X kost bijna twee keer zoveel als de 8-core Core i7 7820X en het onderlinge prestatieverschil (waarbij we er vanuit gaat dat de 7820X iets sneller is dan Intels bestaande 8-core CPU's) staat daar niet toe in verhouding. Net zoals een auto van € 100.000 echt niet twee keer zo snel of goed is als een exemplaar van € 50.000, geldt dat met ruwweg twee nullen minder ook voor CPU’s. Wie dagelijks bezig is met videobewerking, renderen en andere multi-threaded taken zal zo'n Core i9 desondanks graag in huis willen halen.

Voor gamers geldt echter een ander verhaal. In veel gevallen weten games de cores niet genoeg te belasten om de turbomodus te activeren, waardoor de Core i9 bijvoorbeeld de i7 7700K vaak voor zich moet dulden. Wellicht kan Intel nog optimalisaties doorvoeren, maar het lijkt toch voornamelijk een nadeel te zijn van het feit dat de omgekatte serverprocessors nou eenmaal niet bedacht zijn met gaming als gebruiksdoel.

Wat daarbij jammer is, is dat je juist het $ 999 kostende topmodel moet kopen om gebruik te kunnen maken van 44 PCI-Express 3.0 lanes. Voor de meeste mensen is dat geen issue, want zoveel lanes biedt enkel een voordeel bij multi-GPU configuraties. Twee videokaarten combineren gaat wat sneller (beide 16 lanes in plaats van 8) en drie of vier videokaarten combineren is met de goedkopere CPU’s überhaupt niet mogelijk op een goede manier.

Daarnaast herhalen we het nog maar eens: VROC (Virtual RAID of CPU) is een mooie technologie, maar de kosten die het met zich meebrengt maakt het wat ons betreft voor consumenten direct oninteressant.

… and the ugly

Over Skylake-X kunnen we voor doelgroep van content creators en anderen die profijt kunnen halen uit de rekenkracht van 8 of 10 cores positief zijn, over Kaby Lake-X zijn we dat allesbehalve. De Core i7 7740X blijkt zoals te verwachten slechts marginaal sneller dan z'n Socket 1151 soortgenoot 7700K. Je moet ze echter combineren met een veel duurder moederbord, waarop als gevolg van het beperkte aantal geheugenkanalen en PCI-Express lanes veel van de functionaliteit niet werkt. Daar komt nog bij dat de handige QuickSync functionaliteit bij Kaby Lake-X niet te gebruiken is.

Als je dan ook nog eens bedenkt dat (als we de geruchten mogen geloven) op korte termijn de Coffee Lake generatie 6-core CPU’s naar Intels mid-range platform gaat brengen, dan kunnen we aangaande Kaby Lake-X maar één conclusie trekken: niet kopen. Voor de overgrote meerderheid van de gamers en overige intensieve computeraars is een CPU met vier tot zes cores op dit moment de sweetspot, maar het toekomstige Coffee Lake en Ryzen lijken daarvoor veel logischer keuzes dan de modellen van het prijzige socket 2066-platform.

Wie is dan de echte winnaar deze generatie? Laat het duidelijk zijn - zonder de terugkeer van AMD in de markt voor high-end CPU's, was deze launch er in deze vorm niet geweest. Intel wordt geforceerd om CPU's hoger te klokken, wat een flinke weerslag heeft op het stroomverbruik van de chips, en bovendien voor lagere prijzen aan te bieden dan het gewend was. Als het om pure processorkracht gaat, is Intel voorlopig nog het bovenste balkje in de grafieken, maar dat gebeurt met heel wat minder finesse dan voorheen.


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*