Vier short throw projectoren review

Projecteren op korte afstand

Door


Short throw

Short throw projectoren lossen deze problemen (grotendeels) op. Deze apparaten beschikken over lenssystemen die het beeld sterker vergroten, en dus aan veel minder afstand genoeg hebben. Er is geen vaste definitie voor het begrip ‘short throw’, maar over het algemeen wordt de term gebruikt voor apparaten waarvan de projectieafstand kleiner is dan de breedte van het geprojecteerde beeld.

Een goed voorbeeld daarvan is de BenQ W1210ST projector die wij in deze test hebben. Dit apparaat heeft een bereik van 0,69 tot 0,89 maal de beeldbreedte, wat wil zeggen dat je een 2 meter breed beeld kunt projecteren vanaf 1,38 meter van het scherm. In de praktijk betekent dit dat je een relatief groot beeld kunt projecteren als je de projector bijvoorbeeld voor je op een salontafel zet.

Het voordeel van dit soort projectoren is dat er weliswaar meer eisen aan het lenssysteem worden gesteld dan bij een normale long throw projector, maar het voor fabrikanten toch mogelijk is om zonder torenhoge meerkosten een beeld te projecteren dat vervormingsvrij is en van hoek tot hoek gestoken scherp kan zijn. Nadeel is dat een short throw projector zich niet geweldig leent voor permanente installatie, tenzij je het geen probleem vind om altijd een projector op de salontafel te hebben. Ophangen aan het plafond is ook een optie, maar dan biedt een short throw model weinig voordelen boven een traditioneel model.


Vergelijken

In deze review besproken vier producten

Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*