Vier short throw projectoren review

Projecteren op korte afstand

Door


LG PF1000U

De PF1000U is om meerdere redenen een vreemde eend in de bijt in deze test. Deze 1130 euro kostende ultra short throw projector is – in tegenstelling tot de twee andere modellen uit deze test – écht gericht op thuisgebruik. Het is daarnaast de enige projector die gebruik maakt van een LED lichtbron, in plaats van een traditionele UHP lamp. Voordeel daarvan is dat de RGB leds ombeurten pulserend licht geven, wat het gebruik van een kleurenwiel overbodig maakt en zorgt voor een veel efficiënter energieverbruik.

LG PF1000U

Verder beschikt de projector over een ingebouwde mediaspeler en DVB-T tuner en zelfs ondersteuning voor miracast ontbreekt niet. De projector kan geluid via Bluetooth streamen naar een speakerset of hoofdtelefoon.

De LED engine in de PF1000U heeft voor- en nadelen. Zoals gezegd springt de projector erg zuinig met energie om en de LED module heeft een opgegeven levensduur van 30.000 uur, een factor tien meer dan de meeste apparaten met een UHP lamp. Daar staat echter tegenover dat de absolute helderheid tegenvalt. LG claimt 1000 lumen, een derde van wat de andere projectoren uit deze test doen. In de praktijk zien we een groter verschil: de PF1000U produceert ongeveer een kwart van de helderheid die de concurrentie op het scherm tovert.

Daar komt bij dat de zwartwaarden tegenvallen, wat resulteert in een zeer tegenvallend contrast van slechts 167:1. Ook het grijsverloop is teleurstellend, vooral omdat rood relatief ondervertegenwoordigd is, wat resulteert in blauwige grijstinten. De kleurweergave is wel vrij goed, waarbij vooral opvalt dat de verzadiging van rood érg hoog is, hoger dan vereist voor de Rec.709 en sRGB normen.

LG PF1000U

Het beeld dat de PF1000U projecteert laat een lichte vertekening aan de randen zien, en de scherpte is helaas ook niet helemaal uniform. Hoewel het apparaat zelfs in de helderste modus slechts 83 watt verbruikt, maakt de PF1000U toch gebruik van een duidelijk hoorbare ventilator. De input lag is ten slotte in alle modi 47 ms, wat de projector minder geschikt maakt voor veeleisende gamers.

Waar de PF1000U wel uitblinkt is op het gebied van beeldverwerking, waar LG duidelijk kon putten uit kennis van de televisieafdeling. Ook de miracast en bluetooth audiofuncties kunnen afhankelijk van het gebruiksdoel echt als meerwaarde gezien worden.


Vergelijken

In deze review besproken vier producten

Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*