Vier short throw projectoren review

Projecteren op korte afstand

Door


Inleiding

Short throw projectoren hebben slechts een geringe afstand tot het scherm nodig, wat plaatsing van de projector een stuk makkelijker maakt en voorkomt dat mensen ‘door het beeld’ lopen. Ideaal voor in de boardroom of het klaslokaal, maar zijn ze ook geschikt voor thuis? Wij testen vier modellen, de Acer U5520B, de BenQ W1210ST, de LG PF1000U en de Optoma GT5000.


Acer U5520B BenQ W1210ST

Videoprojectoren hebben normaal gesproken een forse afstand nodig tot het scherm of de wand waarop geprojecteerd wordt. Afhankelijk van het merk en type moet je rekenen met anderhalf maal de beeldbreedte als projectieafstand. In de praktijk betekent dit dat het projecteren van een twee meter breed beeld, een projectieafstand van ongeveer drie meter vergt. Zoals gezegd verschilt dit per model en zeker LCD-projectoren hebben vaak een groot zoombereik, waardoor je in de praktijk redelijk wat flexibiliteit zult hebben. In de meeste gangbare scenario’s zal een normale projector echter achter de kijkpositie geplaatst moeten worden als je écht lekker groot beeld wilt hebben. En dat kan problemen opleveren.

LG PF1000U Optoma GT5000

Ten eerste moet de projector uiteraard zodanig opgesteld worden dat deze vrij zicht heeft op het scherm, zodat je als gebruiker geen schaduw op het scherm werpt. Dat betekent dat de projector doorgaans hoog op een kast wordt gezet, of aan het plafond gemonteerd moet worden. Dat is prima werkbaar als je een ruimte hebt die je hier speciaal voor inricht, maar dat zal niet altijd het geval zijn. Een ander nadeel is de signaaloverdracht over een langere afstand. Als de projector achterin de ruimte staat zal je meestal met lange HDMI-kabels moeten werken om het signaal van je settopbox, mediaspeler of (spel)computer naar de projector te krijgen. Niet ideaal, al is het maar omdat HDMI bij kabellengtes van meer dan 10 meter niet altijd bedrijfszeker is.


Vergelijken

In deze review besproken vier producten

Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*