Gigabyte B250N Phoenix WiFi review: veel ITX voor je geld

Nog steeds voordelig, en ook nog verfijnder

Door


Functionaliteit en features

Zoals vrijwel elk ITX-moederbord biedt de B250N Phoenix WiFi plaats aan twee geheugensloten en één PCI-Express 3.0 x16-slot. Dat laatste slot heeft dan ook de volledige 16 lanes bandbreedte en is dus uitstekend geschikt om een videokaart in te plaatsen. Wil je de interne videochip van de processor gebruiken, dan kun je je monitor aansluiten via HDMI of DisplayPort. Daarmee heeft Gigabyte DVI verwisseld voor DisplayPort - geen slechte ruil, wat ons betreft.

Ondanks het compacte formaat treffen we een bonte verzameling van USB 2.0-, 3.0- en 3.1-poorten aan op het ITX-bord. USB 2.0 is er zowel als interne header als in de vorm van twee poorten achterop. Voor USB 3.0 geldt hetzelfde, maar dan met vier poorten op het I/O-panel. Een ASM2142-controller van ASMedia zorgt voor tweemaal USB 3.1: 1x Type-A en 1x Type-C. Bij de B150-variant vielen de USB 3.1-snelheden nog tegen, maar we hebben goede hoop dat Gigabyte dat met de keuze voor deze chip heeft opgelost.

Gigabyte B250N Phoenix WiFi

Net als bij de vorige generatie laat Gigabyte de ethernetpoort aansturen door een Intel WG-I219V-controller. Ook de WiFi-verbinding wordt verzorgd door Intel. Om precies te zijn zit er een Wireless-AC 8265-chip als M.2-module op het moederbord, een kaartje met een maximale doorvoersnelheid van 867 Mbit/s en ondersteuning voor MU-MIMO. Wat dat laatste betreft, is het een kleine upgrade ten opzichte van de ook al prima 8260-chip in de B150-versie.

Wat de featureset betreft zijn er verder weinig aanpassingen. Voor opslag zijn er nog steeds vier SATA600-poorten en een M.2-slot op de achterzijde. Het geluid komt van een Realtek ALC892-codec, die buiten een S/PDIF-uitgang geen bijzondere features biedt.

Gigabyte B250N Phoenix WiFi

De stroomvoorziening is hetzelfde gebleven, met drie fasen voor de processor zelf en twee fasen voor de overige zaken, zoals de geïntegreerde GPU en het geheugen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een Intersil-controller en mosfets van ON Semiconductor. Er zitten geen heatsinks op de VRM's. Daarmee is dit bordje niet geschikt voor overklokken of langdurige zware belasting.

Verspreid over het moederbord vinden we nog steeds een drietal fanconnectors, maar in tegenstelling tot de vorige keer ondersteunen die nu wel allemaal netjes PWM. Met Smart Fan 5 kun je ze zowel via het BIOS als de software aansturen. Voor zaken als on-board aan/uitknoppen was zowel fysiek als in het budget geen plaats meer.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Gigabyte B250N Phoenix WiFi

Mini ITX, Socket 1151, Intel B250, DDR4

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

149,99 €

gem. 149,99 €
2 shops, geen voorraad

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*