Phanteks Evolv Shift X review: huiskamerwaardig

Mini-ITX opnieuw uitgevonden

Door


Conclusie

Wanneer je zoveel behuizingen de revue ziet passeren als de redactie van Hardware.Info, dan moet een kast behoorlijk bijzonder zijn om op te vallen. Natuurlijk, goede koelprestaties of een stille werking kunnen we waarderen, en laten zich eenvoudig aflezen uit grafieken. En we kunnen niet ontkennen dat er de afgelopen tien jaar nog heel wat is verbeterd aan de computerkast, ook al zijn de form factors al jaren hetzelfde. Echter, geleidelijke verbetering en evolutie, daar wen je aan. En dus heeft Phanteks met de Evolv Shift X echt iets bijzonders gedaan, om meerdere redacteurs van achter het bureau te krijgen voor een nadere blik.

Als we heel eerlijk zijn, doet de Evolv Shift X weinig echt voor het eerst. De verticale oriëntatie en de eenvoudig verwijderbare vier panelen rondom, hadden we al eens gezien bij de SilverStone Fortress FT03 - zij het dat dat een micro-ATX behuizing was, met een nog wat hoger prijskaartje. Dik aluminium en gehard glas zijn zaken die Phanteks, maar zeker niet als enige, heeft gepionierd en inmiddels in de luxeklasse gemeengoed zijn. Mooie Mini-ITX-kasten zijn tegenwoordig zeker niet meer zeldzaam, net zo min als exemplaren met ruimte voor waterkoeling; goed afgewerkte of gebruiksvriendelijke behuizingen zijn ook niet uitzonderlijk. Het bijzondere van de Evolv Shift X, is dat deze alles in één product samenbrengt, waarbij het een vrijwel perfecte balans heeft weten te vinden tussen omvang, vorm en functie. 

Als er één behuizing zou moeten zijn, die pc-liefhebbers echt aan het denken moet zetten of ze zo'n ATX-kast nou wel nodig hebben, dan is het deze. Met ruimte voor meer dan voldoende opslag, een volwaardige grafische kaart, desgewenst dubbele all-in-one waterkoelers of een custom loop, eenvoudige montage en zeer hoogstaande afwerking is dit wat ons betreft de behuizing voor de pc van de toekomst: compact, krachtig en esthetisch verantwoord. Daarbij tellen we zwaarder mee dat hij prettig stil is, de koelprestaties zijn minder van belang, temeer daar onze Mini-ITX-testopstelling geen rekening houdt met de meerwaarde van waterkoeling (dat is wel iets waar we ons op moeten gaan beraden).

Kijken we ten slotte naar de prijs, dan is die niet overdreven hoog voor een Mini-ITX behuizing met deze mogelijkheden, materialen en afwerking. Kortom, zoek je iets echt bijzonders voor een krachtig en toch bescheiden, zelfs elegant systeem, dan kan je niet om de nieuwe Evolv Shift X heen.


Phanteks Evolv Shift X

Phanteks Evolv Shift X

Update 15:30: De Phanteks Evolv Shift en Shift X moeten vanaf begin september te koop zijn.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Phanteks Evolv Shift X

Mini ITX, Zwart/Antraciet, Venster, 2 fans

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

139,00 €

gem. 139,00 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*